2016. január 22., péntek

Thai zöldséges üvegtészta-saláta

Nagyon örülök, hogy életem során sok különböző nemzetiségű emberrel barátkoztam össze, ez teljesen kitágította a látásmódomat, sokkal nyitottabbá tett a világra. Ennek a folyamatnak csak egy apró szelete az, hogy egymásnak főzőcskézünk időnként és egymástól új recepteket lesünk el. A mai  különleges thai salátát egy szingapúri barátnőm készítette el nekem először és azonnal megtetszett. Mivel Szingapúrban eleve több nemzetiség él, az már adott, hogy tudják, milyen a finom kínai, india vagy maláj étel. Thaiföld sincs messze, ezért thai ételeket is sűrűn készítenek. Mivel nem minden hozzávaló kapható mindig egy német kisvárosban, most is kénytelen voltam egy-két hozzávalót kihagyni vagy mással helyettesíteni. Azt gondolom, ettől még az ízvilág nem változott lényegesen és a thai jelzőt továbbra is bátran használhatom a salátához.
 Hozzávalók:
200 g vékony üvegtészta
4-6 db shiitake gomba (szárított is jó)
1 répa zsülienre vágva
1 pak choi vagy egy jó maréknyi spenótlevél
2 tojás egy kevés sóval felverve
egy maréknyi babcsíra
2 gerezd fokhagyma
2-3 vékony szelet gyömbér
2 evőkanál olaj

+ alternatívaként tehetünk hozzá még főtt garnélarákokat is, nagyon finommá teszi

Az öntethez:
2-3 evőkanál oyster szósz
2-3 evőkanál világos szójaszósz
2 evőkanál sötét szójaszósz
1-2 evőkanál szezámolaj
1/2 lime kifacsart leve
őrölt fehérbors ízlés szerint

Elkészítés:
A szárított gombát forró vízben legalább 10 percig áztatjuk, majd hajszálvékony szeletekre vágjuk és a következő szószban pácoljuk: 1/2 teáskanál szezámolaj, 1-1 evőkanál világos és sötét szójaszósz, egy csipetnyi fehérbors, és az eredeti recept szerint még 1/4 teáskanál cukor. (Én ez utóbbit kihagytam belőle.)

Az üvegtésztát forró vízzel leöntjük, 3-5 percet állni hagyjuk, majd leszűrjük. És egy salátástálba tesszük.
A répát zsülienre, a pak choit 1 cm vastag csíkokra vágjuk. (Ha ezt nem kapunk, spenótlevél is jól illik a salátához. Ha annak túl vastag lenne a szára, eltávolítjuk.)
A tojásokat enyhén felverjük, megsózzuk, és kevés olajon omlettet sütünk belőle, amit végül vékony csíkokra vágunk. Félretesszük.

Amikor mindezzel elkészültünk, wokban vagy egy vastag aljú serpenyőben olajat teszünk fel melegedni. Beledobjuk a gyömbérszeleteket és a zúzott fokhagymát. Máris mehet hozzá a gomba, amit egy perc alatt átmelegítünk. Jöhet rá a répa egy percre, a felvágott pak choi vagy a spenót végül a babcsíra. Közben az öntet összetevőiből egy-egy kanállal löttyintünk a tetejére. Gyorsan dolgozzunk és vigyázzunk arra, hogy a zöldségek még roppanósak maradjanak. Amint mindez kész, a tésztával és a csíkokra vágott omlettel elvegyítjük, egy fél lime levét rácsorgatjuk. Megkóstoljuk, és ha szükségesnek találjuk, akkor még vagy szójaszósszal vagy a szezámolajjal utánízesítjük.

Mi most próbaképpen bundázott garnélarákkal ettük a salátát, de nekem jobban ízlik, ha egyszerűen főtt garnélarákot keverünk bele. Legközelebb újra úgy készítem el.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése