2014. július 21., hétfő

Körözött

A mai receptet elsősorban külföldi olvasóimnak szánom, mert ezt a szendvicskrémet Magyarországon mindenki ismeri, mindenkinek megvan a saját verziója. Ki kenyérre kenve eszi, ki mártogatja, ki paprikába töltve ropogtatja. Mindenhogy finom.

Külföldön élve a recept legnehezebb pontja a fő alapanyagnak, a túrónak a beszerzése. Ezt csak az érti igazán, aki élt már külföldön.  Olvastam már arrogáns hozzászólást a témában receptes oldalon, amikor a megnyilvánulásból egyértelműen kiderült, hogy az illető lehet, hogy angol- vagy németórán megtanulta a túró szó fordítását (cottage cheese vagy Quark), de fogalma sincs arról, hogy valójában ezek mögött a fordítások mögött milyen termék rejtőzik.  Nem beszélve arról, hogy egyes országokban pedig még ezek a túrószerű termékek sem léteznek. Miért is lenne ez egyértelmű?

Amit én tapasztaltam, a következő: Japánban túrókrémszerű massza kapható, ami még palacsintatölteléknek elmegy, Angliában, Németországban vagy nagy darabos sajtszerű massza lapul a cottage cheese illetve a Quark dobozában, vagy krémtúrószerűség. Egyik sem hasonlít a mi túrónkra. Európában viszont a megmentőink a lengyel boltok, ahol Twarog néven be tudjuk szerezni a mi túrónk hasonmását, ami kiváló süteményekhez, túrós csuszához és körözötthöz is.


Hozzávalók:
250 g túró
1 ek puha vaj
1 ek tejföl (ha csak krémet túrószerű készítményt kapunk, ez elmaradhat)
1 kis lilahagyma vagy 1 csokor snidling apróra vágva
1 kk őrölt paprika
1 kk mustár
1 kk köménymag

Elkészítés:
A túrót villával összetörjük, belekeverjük a vajat, tejfölt, mustárt, az apróra vágott hagymát és a fűszereket. Ropogós fehér kenyérrel, vagy paprikába töltve magában fogyaszthatjuk. Kiváló vendégváró.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése