2014. március 7., péntek

Humusz

Régebben, amikor amikor a közel-keleti konyha nem volt annyira ismert otthon, sokszor megkaptam az ismerősöktől, akiknek mondtam, hogy humuszt ettem, hogy "hahahaha, földet?" Most már azért a többség tudja, hogy egy finom csicseriborsókrémről van szó, ami kiváló mártogatós, vagy vendégváró pitával, olivaolajjal, olivabogyókkal.

Amikor először készítettem, akkor erősen hasonlított az íze egy nagyon sűrű sárgaborsófőzelékre. Szerencsére azóta má rátaláltam egy sokkal jobb receptre, ami még nyomokban sem emlékeztet az első balsikerű próbálkozásomra.

Hozzávalók:
20 dkg csicseriborsó éjszakára beáztatva
2 gerezd fokhagyma
2 dl olivaolaj
2 citrom
2 ek tahinipüré
só ízlés szerint

Elkészítés:
A csicseriborsót készre főzzük.  Leöntjük róla a vizet, egy picit félreteszünk azonban belőle, és szükség szerint ezzel lágyítjuk a masszánkat, ha túl sűrű lenne.  A csicseriborsóhoz hozzáadjuk a többi alapanyagot, majd botmixerrel pürésítjük. Ízlés szerint sózzuk, és ha szükséges, még plusz olivaolajat is önthetünk hozzá. Egy mélyebb tálban tálaljuk, amibe kis mélyedéseket készítünk, ebbe még jöhet olivaolaj.

Tipp:
Egy Közel-Keleten is élt ismerősöm ajánlása szerint a humusz akkor a legfinomabb, ha tálalás előtt még pár kanál natúr joghurttal is összekeverjük, egy pitakenyérből falatnyi darabokat törünk, amit előbb olivaolajba, majd egy speciális fűszerkeverkébe (szezámmag, kakukkfű, majoránna, oregánó) mártva falatozunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése