2014. március 14., péntek

Thai jellegű csirke wok - avagy maradékok újrahasznosítása

Egyik kedves ismerősöm mostanában sokat jár Thaiföldre, ahonnan általában mindenféle fűszerrel megpakolva jön haza. Ezeknek a legtöbbjét nem igazán ismerem, és időnként fogalmam sincs, mire használhatnám őket.  Nemrég viszont egy olyan fűszerkeveréket hozott, aminek az összetevői (thai bazsalikom, csili, fokhagyma) nem állnak tőlem távol, és nem olyan nehéz elképzelni, milyen ízvilágúvá is varázsolhatnak át egy ételt.

Vendégség volt nálunk, és egy csomó rizibizink, valamint csirkecombunk maradt itthon. Már a fülemen is a csirkecomb jött ki, de kidobni mégsem akartam. Gondoltam, inkább átalakítom, ami kiváló ötletnek bizonyult, szinte rá sem lehetett ismerni az eredeti alapanyagokra ebben az új egytálételben.


Hozzávalók (4 személyre):
4 sült csirkecomb vagy mell
1 ek olaj
2 csésze rizibizi (vagy főtt rizs)
1 répa
1 piros kaliforniai paprika
2 zöldhagyma
1 ek thai pad kapao fűszerkeverék (thai bazsalikom, csili, fokhagyma)
10 dkg babcsíra (elmaradhat)
3 ek koreai bulgogi szósz (elmaradhat)

Elkészítés:
A combról a húst lefejtjük, apró darabokra vágjuk. A répát zsüliennre vágjuk, a kaliforniai paprikát apró csíkokra, a zöldhagymát karikára. Egy mély serpenyőben (vagy wokban) felmelegítjük az olajat, beledobjuk a felszeletelt húsdarabokat és erős tűzön megpirítjuk. Amikor félig kész, hozzáadjuk a zöldségeket, éppen csak megkavarjuk egyszer-kétszer, hogy még roppanósak maradjanak. Hozzáöntöm a rizst, majd a thai fűszerkeveréket, és a bulgogi szószt, párat kavarva melegítem, összeérlelem az ízeket. Lehet, hogy ezen a thaiok és a koreaiak megbotránkoznak, de szerintem ezek az ízek mennek egymáshoz, és jól kiegészítik egymást. Még forrón tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése