Most úton-útfélen árulják az epret, nem lehet vele betelni. Az idén most lekvárt nem főzök belőle, de készült már belőle epres krémes, pohárkrém, gyümölcsjoghurt, smoothie, turmix, és egy villámgyors, hűsítő krémleves.
Az egészben az volt az érdekes, hogy egy japán barátnőmet hívtam át ebédre, és kicsit rizikósnak gondoltam egy gyümölcslevessel előrukkolni. Rajtunk magyarokon kívül ugyanis még senkivel nem találkoztam, aki édes levessel kezdené az étkezést. Aznap viszont valahogy úgy jött ki a lépés, hogy egyszerűen két fontos ügyintéznivalóm adódott még reggelre, ezért muszáj volt olyan ebédet kitalálni, amit előre el lehet készíteni. A második fogás rakottkrumpli volt, a dzsóker magyaros étel, amit minden külföldi szeret. Tehát ebben biztosra mentem. Akkor már miért ne kockáztathanék egy eperkrémlevessel előételként. A számításom végülis bejött. Ízlett neki minden, de ettől függetlenül szerintem ilyen levest ő csak desszertként készítene. Nem baj, ne csak mi ismerkedjünk más kultúrák étkezési szokásaival, hanem ők is a miénkkel.
Hozzávalók:
50 dkg eper
2 dl tejszín
1 dl natúr joghurt
2 ek barnacukor
1 kk őrölt gyömbér
1/2 citrom leve és reszelt héja
Elkészítés:
Egy mély tálba daraboljuk bele az alaposan megmosott, kicsumázott epret. Tegyük hozzá a joghurtot, a cukrot, gyömbért, és botmixerrel turmixoljuk össze. Ezután öntsük hozzá a tejszínt, adjuk hozzá a citromlevet és a citromhéjat. Legalább két órára tegyük hűtőbe. A tálaláshoz tehetünk rá néhány szem epret, vagy pedig a tejszínből rakjunk félre egy decinyi adagot. Ezt verjük fel, és egy-egy evőkanállal tegyünk a kimert levesek tetejére.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése