2014. június 13., péntek

Házi gyümölcsjoghurt

Biztos sokan hallották már, hogy egyes élelmiszgyárak ugyanannál a márkánál is más receptúrával dolgoznak különböző térségekben, kicsit igazodva a helyi ízléshez. Például egyes helyeken több cukor kerül a kólába, máshol kevesebb. Nos, a saját bőrünkön tapasztaltuk, hogy ez teljesen igaz a joghurtokra, gyümölcsjoghurtokra is.

Japánban a natúr joghurt egységesen mindenhol a bolgár receptúra alapján készült, finom joghurt volt. A gyümölcsjoghurt annyira nem volt divat, esetleg kis poharakkal lehetett kapni. Angliában számomra ehető natúr joghurtot találtam nehezen, mert szinte mindegyik homogenizált, kissé édeskés ízű borzalom volt. Dániában az ideális natúr joghurtra hamar rábukkantam, viszont a hagyományos poharas gyümölcsös joghurtból kicsi volt a választék, helyette inkább a literes kiszerelés volt az elterjedt. Ezek nem ivójoghurtok voltak, hanem a hagyományos, sűrűbbek, tehát ez egyből két problémát is felvetett: (1) hogy bányászuk ki joghurtot a dobozából úgy, hogy ne legyünk könyékig joghurtosak, (2) a nagy kiszerelés miatt hogy ne unjuk meg, ha még két nap múlva is ugyanazt az egzotikus gyümölcsös vagy akármilyen joghurtot kell enni. Sajnos egyikre sem született jó megoldás, ezért a legtöbbször inkább nem is vettünk. Dánia után Németországban meg azonnal feltűnt, hogy itt minden élelmiszer, ital, sokkal édesebb, mint ott volt. Pedig itt a joghurt választék igencsak bőséges, a kiszerelés is ideális, de amikor belekóstolunk, vagy megnézzük a kalóriatáblázatot...Tele van cukorral.

Nos, ha saját magunk készítjük el a gyümölcsjoghurtunkat, akkor a fent felsorolt összes problémát ki tudjuk cselezni. Itt a nyár, érik a sok friss gyümölcs, érdemes pár percet rászánni erre a műveletre, és máris kész a finom és egészséges reggelink.


Hozzávalók:
2 dl natúr joghurt
10 dkg tetszés szerinti idénygyümölcs (eper, áfonya, körte, barack, banán stb.)
1 ek zabpehely
1 ek méz
1 késhegynyi fahéj
1 késhegynyi őrölt gyömbér

Elkészítés:
A joghurtot tányérra kiborítjuk, a gyümölcsöket megmossuk, felaprítjuk, rá a joghurtra. Hozzáadjuk a fűszereket, mézet, szépen elrendezzük, és már fogyaszthatjuk is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése