2014. május 5., hétfő

Sajtos ropogós / sajtos tallér

Egy megunhatatlan klasszikus ropogtatnivaló a sajtos tallér. Az ember vendégségbe megy, eléraknak egy nagy tállal, amiből kivesz csak egyet, aztán még egyet, aztán még egyet...és hopp, a tál valahogy üres lett. Ha jó sült, jó sok sajt van benne, akkor nem lehet eleget enni belőle, olyan finom. 

Az elkészítése nem bonyolult, ám kicsit hosszadalmas.  Szükséges hozzá egy speciális tallérsütő. Vagy gázos, vagy elektromos. Mi egy waffel/tölcsérsütőt vettünk hozzá fillérekért, ami eddig nagyon jó szolgálatot tett. Az alább leírt mennyiségű tésztát 2,5 óra alatt sütöttük ki úgy, hogy egyszerre három tallért sütöttünk viszonylag barnára. Megéri a befektetett energia, mert sokáig elég lesz...hacsak közben nem járunk rá túl gyakran.  Jól záródó fémdobozban tároljuk.

Hozzávalók:
60 dkg liszt
2 tojás
10 dkg vaj
30 dkg kemény reszelt sajt
2,5 dl tejföl
1 cs. sütőpor
1 nagy kk. só

Elkészítés:
Az összes alapanyagot összegyúrjuk nudli keménységűre. Fél kisujjnyi vasagságúra nyújtjuk, és egy 4 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Kekszsütőben kb. 3 perc alatt készre sütjük.

1 megjegyzés:

  1. A sok tallérrecept közül a tiédre esett a választásom, és nagyon jól sikerült 😋

    VálaszTörlés