2013. december 21., szombat

Stollen falatkák


Németországban karácsony előtt minden bolt tele van finomabbnál finomabb kekszekkel, karácsonyi sütikkel, amiknek nagyon nehéz ellenállni. Én azért mégis megteszem, mert például a karácsonyi stollen mégiscsak más saját kezűleg készítve, mint a bolti. Ilyenkor legalább tudom, mi van benne.

Hozzávalók (50 darabhoz)
5 dkg cukrozott gyümölcshéj
10 dkg margarin
9 dkg cukor
1 cs. vaníliáscukor
1 tojás
12,5 dkg túrókrém (quark)
30 dkg liszt
1/2 cs. sütőpor
néhány csepp rum vagy rumaroma
5 dkg aprított mandula
10 dkg mazsola
7,5 dkg nyers marcipánmassza
4 ek. porcukor

Elkészítés:
A cukrozott gyümölcshéjat apróra vágjuk. 6 dkg margarint a cukorral és vaníliáscukorral krémesre keverünk. Hozzáadjuk a tojást, a túrót, a sütőporral elkevert lisztet, mandulát, rumot, mazsolát, gyümölcshéjat.

A sütőt 180 ºC-ra melegítjük (légkeveréses: 160 ºC).

Az összállított tésztát két sütőpapír között fél kisujjnyi vastagságúra nyújtjuk, majd 4 cm-es kis köröket szaggatunk belőle. A marcipánmasszából kb. 4 cm hosszúságú vékony kis rudacskákat formázunk, és ezeket a körök közepébe helyezzük, majd a tésztát ráhajtjuk, hogy egy félkört kapjunk. A széleit összenyomjuk, sütőlemezre helyezzük. A sütő középső fokán kb. 15 perc alatt készre sütjük. Amíg még meleg, a vaj maradék részével minden darabot átkenünk. Kihűlés után porcukorral beszórjuk. Légmentesen záródó dobozban kb. két hétig áll ell.


1 megjegyzés: