2013. december 1., vasárnap

Mondongo, avagy pacal argentin-magyar módra

Életemben először Budapesten a munkahelyemen ettem pacalt. Na nem a munkahelyi menzán, hanem amikor a barátnőm anyukája meghallotta, hogy én még sosem ettem, küldött be nekem egy dobozzal.  Nagyon finoman, pikánsan volt elkészítve, ezután nem értettem, egyesek miért ódzodnak tőle. 

Azt biztos nem fogjátok kitalálni, hol készítettem én magam először pacalt. Nos? Aki Japánra tippelt, az nyert. Ugye nem gondoltátok volna? Perui-argentin barátainkon keresztül jutottunk hozzá egy már konyhakész darabhoz, gondoltam, kipróbáljuk ezt is a változatosság kedvéért. Szeretjük a japán konyhát is, de azért ha hozzájutottunk ilyen alapanyaghoz, miért ne készítenénk el.

Túl sűrűn nem készítek ilyesmit, ennek már vagy 10 éve is van, tehát most megint optimistán álltam egy új verzió kipróbálása előtt: ez volt a mondongo, vagyis pacal argentin módra. Abban különbözik a megszokott magyar pacaltól, hogy még meg van spékelve kis kolbászkákkal, babbal és krumplival. Ezt nem én magam készítettem, de engedélyt kaptam a recept publikálásához a "főszakácstól".

Hozzávalók:
30 dkg pacal
50 dkg krumpli
30 dkg csípős kolbász
30 dkg füstölthús
30 dkg nagy fehérbab
1 nagy hagyma
2 gerezd fokhagyma
őrölt chili (ízlés szerint)
babérlevél
1 evőkanál olaj

Elkészítés:
A babot előző nap beáztatjuk. Másnap kuktában az olajon megdinszteljük a hagymát, fokhagymát, bele a chili, babérlevél, füstölt hús és a bab. A kuktát lezárjuk és a babot félig megfőzzük. Ekkor hozzátesszük a pacalt, a kolbászt és végül a krumplit. Ha szükséges, megsózzuk. Amikor a krumpli is megfőtt, tálalhatjuk. Ropogós fehérkenyérrel tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése