2013. december 19., csütörtök

Narancsos tojáslikőr krém

A németeknél is kedvelt ital a tojáslikőr, különösen az ünnepek közeledtével. Ha kis üvegpohárból isszuk, akkor az alján mindig marad egy kevés, amit érdemes kikanalazni. Vagy hogy a felesleges pazarlást megelőzzük, legjobb, ha egyből kis csokikupicákat vásárolunk, és a likőr elfogyasztása után ezt meg is ehetjük. Ekkor garantáltan elfogy az összes likőr, és még mosogatni sem kell.

A likőrt magát én még nem készítettem itthon, de tervbe van véve. Készítettem azonban már belőle desszertet, és ezt akár karácsonyra, akár más ünnepi alkalomra is ajánlom bárkinek.


Hozzávalók (4 személyre)
1 üveg meggybefőtt (kb. 370 g)
5 ek. cukor
1-2 evőkanál étkezési keményítő/kukoricaliszt
2 dl habtejszín
35 dkg túrókrém (vagy Quark)
1 narancs kifacsart leve és reszelt héja
5 cl tojáslikőr
2 vaniliáscukor
1 cs. habfixáló

Elkészítés:
A meggyet a levével együtt 3 kanál cukorral feltesszük főni. 2 evőkanál meggylevet kimerünk belőle, és egy kis tálban csomómentesre keverjük az étkezési keményítővel, majd az egészet visszaöntjük a melegedő meggyhez, felfőzzük, levesszük a tűzről, és egy órán keresztül hűlni hagyjuk. A túrókrémbe belefacsarjuk a narancs levét, belereszeljük a héját, hozzátesszük a cukrot, vaniliáscukrot és a tojáslikőrt. A tejszínt a habfixálóval keményre verjük, majd óvatosan a túrós masszába keverjük. Ha kihűlt a meggyünk, akkor a túróval rétegezve pohárakba tesszük. Alulra a túrós massza, rá a meggy. Meggyszemmel vagy csokoládéval díszítjük.


2 megjegyzés:

  1. Ezt kipróbálom, úgysem volt még meg az ötlet, hogy mi legyen a karácsonyi desszert. (igaz, a tojáslikőrt még be kell szerezni :-D)

    VálaszTörlés