2013. december 23., hétfő

Karácsonyi menü Japánban I.



Tavaly abban a szerencsés helyzetben volt részem, hogy az ünnepeket Japánban tölthettem. Egy kis bútorozott lakást béreltünk, aminek a konyhája enyhén szólva nem volt jól felszerelve egy hagyományos karácsonyi menü elkészítéséhez. Volt benne egy rizsfőző, mikro, vízforraló, egy serpenyő, egy lábas, 2-2 tányér, pár darab apró tányérka, vizespohár, 2 villa, 2 kés, evőpálcika, egy vágókés, egy vágódeszka, és ezzel nagyjából le is zárult a sor. A gáztűzhelyet se úgy képzlejük el, mint az otthoni nagy háztartási eszközt, hanem inkább mint egy kétrózsás rezsót a konyhapulton, ami történetesen éppen gázzal üzemel. Annyi könnyebbség volt ezzel kapcsolatban, hogy ehhez tartozott egy kis, lapos halsütő rész, aminek az alsó részét rövid ideig tartó sütésre lehetett használni. 

Nos, ezt a felszereltséget látva, igencsak törnöm kellett a fejemet, hogy lesz ebből karácsonyi hangulat és karácsonyi menü. Szerencsére Japánban is egyre divatosabb a karácsony (szó szerint divat, mert hogy ilyenkor mit is ünneplünk, arról a többségnek fogalma sincs), ezért kis karácsonyfát, díszeket fillérekért be tudtunk szerezni. Viszont ilyen rövid időre a bérelt lakás konyháját érthető módon nem akartunk teljesen berendezni. Maradt a szokásos találékonyság, hogy mit és hogyan készítsek el.

Itthonról vittem többféle karácsonyi aprósüteményt, amit még hetekkel ezelőtt készítettünk el egy barátnőmmel. A diós- és mákos bejgli sem maradhatott el, ezt az utazás előtti napon sütöttem meg. Már Japánban 24-én reggel pedig kimentünk a helyi piacra, és beszereztünk mindent olyat, amiről gondoltam, hogy az adott technikai háttérrel el tudom készíteni. Került a kosarunkba brokkoli, édeskrumpli, fekete szezámmag, és a legfontosabb, nagyon friss tengeri hal: vörös tonhal. A gázrózsákat, halsütőt, mikrót használva, a tányérokat, lábast állandóan elmosva, újra használva végül a következő menüt sikerült összeállítanom:

1. Vörösboros aszaltszilvaleves pirított dióval

Hozzávalók:
20 dkg aszaltszilva apró darabokra vágva
1 kis darab fahéj
4-5 db szegfűszeg
3 ek cukor
1 ek liszt a sűrítéshez
1 dl vörösbor
1 dl tejszín
1 csipet só
5 dkg pirított dió apróra vágva

Elkészítés:
1 l vizet felteszünk főni, bele a cukrot, fűszereket. Érdemes teatojásba tenni ezeket, hogy könnyebben eltávolítsuk a főzés végén. Amikor forr, beletesszük az apróra vágott aszaltszilvát, hozzáöntjük a bort, lejjebb vesszük a hőmérsékletet, és 10 percig főzzük. Ekkor a lisztet elkeverjük a tejszínnel, egy keveset kanalazunk hozzá a levesből, majd a már meleg tejszínes elegyet beleöntjük a levesbe. 4 percig még főzzük, de nem forraljuk. Pirított dióval megszórva tálaljuk.








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése