A minap nagyszerű ajándékot kaptam valakitől. Egy egész kis válogatást különböző különleges kézműves olajokból, balzsamokból, ecetekből. Amint megkaptam, már járt is az agyam, mihez tudnám őket felhasználni. Most nem a salátához kerestem öntetet, hanem az öntethez megfelelő alapot: a gombhoz a kabát tipikus esete állt fent. Mivel fejes saláta és répa volt itthon, a céklának szezonja van, ezek alkották a saláta alapját. Mivel ezek édeskés zöldségek, gondoltam kiváló alkalom valamelyik édeskés-gyümölcsös olajnak a kipróbálására. A választásom a mangó balzsam-citromolaj kombinációjára esett, és nem bántam meg.
Hozzávalók (2 személyre):
1 fél fejessaláta
2 közepes cékla
2 közepes répa
2 tojás
10 dkg schwarzwaldi sonka vékony szeletkre vágva
1 ek mangóbalzsam
1 ek citromolaj (esetleg jó minőségű olivaolaj)
só
bors
a díszítéshez: egy csokor zsázsa
Elkészítés:
A céklákat meghámozom, cikkekre vágom, a répát is megtisztítom, megmosom, és hosszúkásra vágom. Mindkettőt gőz fölött megpárolom. Mint mindig, most is ropogós maradjon a zöldség, ne főzzük szét. Egy kis lábasban vizet teszek fel főni. Amikor forr, beleteszem a tojásokat, amiket 6 percig főzök, hogy még folyós legyen a belsejük. Eközben a salátát megmosom, megszárítom, és darabokra tépkedem. Hozzáteszem a már megfőtt céklát és répát. Hozzákeverem a mangóbalzsamot és citromolajat. A sonkát kisebb darabokra vágom, szépen elrendezem a saláta tetején. A két tojást megpucolom és óvatosan félbetörve a salátaágyra helyezem. Egy csipet sót szórok rá, és frissen őrölt borsot tekerek a tetejére. Egy kis csokor friss zsázsával díszítem.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése