2013. december 16., hétfő

Rakottkrumpli

Többünk tapasztalata, hogy amikor "gasztornómiai nagykövet" minőségben valamilyen magyaros ételt készítünk külföldi ismerőseinknek, akkor az egyik, ami még eddig mindenki tetszését elnyerte, a rakottkrumpli. Ez az ötlet mindig beválik, kivéve, amikor az embernek olyan ismerősei is vannak, akik más vallásúak, és vagy marhahúst, vagy disznóhúst nem ehetnek. Találékony barátnőm a napokban rugalmasan megoldotta ezt a kérdést. Mivel a közelében nem volt magyar bolt, a többi kisboltban nem kapott paprikás szárnyaskolbászt, egyszerűen egy vegetáriánus kolbásszal helyettesítette a B verzióban. Éppen magyar szárazkolbász sem volt kéznél az eredeti verzióhoz, de a chorizo is éppolyan jó szolgálatot tesz ilyenkor, ezt már én is próbáltam.

A rakottkrumpli egyben az az étel, ami nagyon házias, túl mindennapi, emiatt aztán sosem fotózzuk. Ezt a mulasztásomat most pótolom.



Hozzávalók (4 személyre)
1 kg közepes nagyságú krumpli
4 tojás
25 dkg paprikás kolbász (esetleg chorizo)
2 dl tejföl (créme fraiche, sour cream)


Elkészítés:
A krumplikat megmossuk, héjában megfőzzük.  Hámozzuk, karikára vágjuk. A tojásokat keményre főzzük, hámozzuk, karikára vágjuk. A kolbászt 1/2 cm-es karikákra vágjuk, zsiradék nélkül felmelegítjük addig, amíg zsírt ereszt. Az így kinyert zsiradékot később az étel ízesítésére, díszítésére használhatjuk.

Összeállítás:
A három hozzávalót egy tűzálló edényben egymásra rétegezzük. Legalulra a karikára vágott krumplit tesszük, kicsit megsózzuk, majd egy vékony réteg tejfölt kenünk rá. Erre jön a megsült kolbászkarikák fele, a tojások fele szintén karikára vágva. Újra krumplis réteg, rá a tejföl, kolbászkarikák, tojás, és így tovább. A legfelső réteg krumpli lesz, amit a maradék tejföllel bekenünk. A kolbászzsírt vékonyan szép alakzatban rácsorgatjuk. Az egészet 200 ºC-os sütőben kb. fél óra alatt készre sütjük.

2 megjegyzés:

  1. Yeahhh Thank you very much, it's exactly this receipt I was looking for :)

    VálaszTörlés