Egy barátnőmnél voltunk látogatóban Londonban. Nem sokkal reggeli után a Portobello Road közelében egy kissé lepukkantnak kinéző környék nem túl dekoratív kis péksége előtt azt mondja, hogy akkor ide most be kell térnünk, és meg kell kóstolnunk a specialitásukat, a "custard tartot". Mivel reggeli után voltunk, én inkább nem kértem. De amikor a többiek mégiscsak hoztak nekem is egy darabot, akkor világossá vált, miért is navigált bennünket pont ide a barátnőm. A kívül ropogós, belül isteni vaníliás krémet tartalmazó, még forró péksüteményhez semmi sem hasonlítható. Azonnal rajongóvá váltam. Mivel mi nem Londonban élünk, és a környékünkön még nem találkoztam portugál pékséggel, próbáltam rekonstrulálni az ott megismert ízt, és állagot. A neten millió receptet találtam, de jó sokat ki kellett próbálnom, mire több recept erényeit felhasználva, egy kis egyéb ötlettel megspékelve megtaláltam a nekem ideális vaníliás tortácskát, ami így készül:
Hozzávalók (12 darabhoz):
270 g vajas-leveles tészta
1 tk fahéj (elmaradhat)
80 g cukor
0,7 dl víz
4,7 dl tej
2 evőkanál kukoricaliszt
2 tojássárgája
1 vaniliáscukor
Elkészítés:
A töltelékkel kezdem. A vizet a cukorral addig melegítem, amíg a cukor elolvad, plusz 1-2 perc. Ezalatt a kukoricalisztet a tojássárgával, vaníliával, kevés tejjel simára keverem. Fokozatosan hozzáadom a többi tejet. Ezt az elegyet a cukros sziruphoz öntöm, és állandó keverés mellett besűrítem. Akkor lesz jó, ha a keveréskor már látom az edény alját. Folpackkal vagy fedővel lefedve lehűtjük. Azért kell lefedni, hogy ne legyen bőrös a teteje..
A kosárkához a tésztát kicsavarom, megszórom egy kevés fahéjjal, majd kettőbe hajtom és kinyújtom. Kis köröket szaggtok belőle, amit a kivajazott muffinformába illesztek.
A sütőt 200 °C-ra hevítem, majd folytatom a tészta összeállítását. A tésztakosárkákat 3/4-ig megtöltjük a vaníliás krémmel, és addig sütjük, amíg szép barna lesz a teteje (kb. 20 perc). A krém sütés közben megdagad, lehet, hogy köpköd, ettől ne ijedjünk meg.
Tipp: Ha a krém elfogyott, és még maradt üres kosárkám, akkor gyorsan felszeletelek egy almát vagy szilvát, kisebb darabokra vágom, fahéjat szórok rájuk, és ezzel töltöm meg a maradékot.
Ohhh that's soooo good :) It's remember me when we were in Lissabon :) I should try it soon!
VálaszTörlés