Mostanában egyre több az olyan ismerősünk, aki valamilyen ételallergiában vagy betegségben szenved, ezért ha jó házigazdák szeretnénk lenni, akkor nekik alternatív ételekről vagy desszertekről kell gondoskodnunk. Ilyenkor értem meg igazán, nekik mit kell nap, mint nap kiállniuk, mennyi mindenre kell odafigyelniük, amire mi nem is gondolnánk. Egyrészt így táplálkozni sokkal drágább, másrészt az alternatív alapanyagok sokszor egyáltalán nem úgy viselkednek, mint megszoktuk. Erre akkor jöttem először rá, amikor egy lisztérzékeny-csonthéjas gyülmöcsallergiában szenvedő vendégünk kedvéért egy linzerféleséget simán gluténmentes lisztkészítményből, aprított dió nélkül, de a megszokott módon akartam elkészíteni. Az eredmény katasztrófa lett.
Legutóbb egy cukorbeteg, lisztérzékeny szülinapos vendégem volt, akinek elhatároztam, hogy tortát sütök, de az első katasztrofális kísérletem után kicsit félve álltam neki az elkészítésének. A biztonság kedvéért volt egy B tervem a többi vendégnek, hogy legalább ők egyenek desszertet. Azért az A tervhez is gondosan mindent beszereztem: rizslisztet, lekvárt szteviával ízesítve, és még külön szteviát édesítésre. Miután ez megvolt, többen említették, hogy milyen borzalmas íze van a szteviának. Én eddig még sosem használtam, és mielőtt beletettem volna a masszámba, megkóstoltam, és el kell mondanom, hogy én semmi borzalmas mellékízt nem tapasztaltam. Szerintem teljesen cukorízű, nyugodtan lehet egy az egyben használni annak pótlására, ha cukorbeteg vendéget várunk, vagy fogyni szeretnénk. A pénztárcánkat persze ilyenkor ki kell nyitni, mert kb. 3-szor annyiba kerül, mint a cukor. De megéri, mert nagy örömet lehet szerezni a barátainknak, akik nagyon szokták értékelni, ha gondolunk rájuk.
Az alábbi receptet két recept átdolgozásával nyertem. Kell hozzá egy piskótatekercs, alapnak egy vékony, kerek piskótalap, és egy túrómassza, valamint sok-sok gyümölcs.
Hozzávalók:
A piskótatekercshez:
6 db tojás
12 dkg sztevia (vagy ugyanennyi cukor)
12 dkg rizsliszt
1 kanál víz
egy kis üveg (kb. 3 dl) erdei gyümölcsös lekvár szteviával édesítve
A piskótaalaphoz:
2 db tojás
4 dkg sztevia
4 dkg rizsliszt
1 kanál víz
A túrós krémhez
25 dkg túró
10 dkg vaj
10-15 dkg sztevia (vagy ugyanennyi cukor)
1 vaniliáscukor, vagy aroma
3 dl hideg tej
4 zselatinlap
+ 30 dkg erdeigyümölcs (lehet fagyasztott is)
Elkészítés:
A piskótatekercshez kikeverjük a tojások sárgáját a szteviával, és egy kis vízzel, felverjük a tojásfehérjét, óvatosan beleforgatjuk a sárga masszába, majd beleszitáljuk a lisztet, és elkeverjük. Sütőpapírral bélelt tepsiben 190 °C-os sütőben addig sütjük, amíg a beleszúrt tű tiszta marad (kb. 10-15 perc). Ha megsült, még melegen lehúzzuk róla a sütőpapírt, és egy tiszta konyharuhán felgöngyöljük, hogy már felsodort állapotban hűljön ki. Így nem fog törni, ha később a lekvárral megtöltjük.
Az előbb leírt módon elkészítjük a piskótaalapot is. A sütésre egy olyan kerek tortaformát használjunk, aminek az átmérője megegyezik a habüstünkével.
A lekvárral megtöltött piskótatekercset felszeleteljük, folpackkal kibélelünk egy habüstöt, majd szorosan egymás mellé tesszük a felszeletelt piskótatekercset. Erre jön majd a túrókrém.
Ehhez először a zselatint hideg vízbe áztatjuk. A túrót, a vajat, a szteviát, a vaniliát, habosra keverjük. A tejet felmelegítjük, bele a kicsavart zselatin. Állandó keverés mellett addig melegítjük, amíg az felolvad benne. Ekkor hozzákeverjük a túrós masszához. Ennek felét a már piskótával kibélelet habüstbe öntjük. Erre tesszük a gyümölcsöt, majd a massza második felét, és végül kerek piskótalapot. Lefedjük, és legalább 2 órára a hűtőbe tesszük, hogy megszilárduljon a massza. Ekkor ráhelyezünk egy tányért, óvatosan megfordítjuk, és ha jól dolgoztunk, ezt az eredményt kapjuk:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése