2014. január 15., szerda

Hóvirágkrém alias pampuska

Ciróka-maróka
Mit főztél Katuska?
Kevertem babocskát,
Sütöttem pampuskát,
Ide raktam, oda raktam
Utoljára jól bekaptam,
Hamm, hamm, hamm, hamm!

Egyik kedvenc édességem nálunk pampuska álnéven fut. Az álnevet azért fontos kihangsúlyozni, mert a mondókában lévő pampuska egy teljesen más édességre utal. Ha jól tudom, a palócoknál a szalagos fánkot nevezik így. Nálunk viszont egy nem túl édes vaníliakrémet, amit rumos tejbe áztatott kétszersülttel és barackhabbal bolondítunk meg.

Hozzávalók (4 személyre)
1 csomag kétszersült
2 dl tej
1/2 rum
5 dkg cukor

A krémhez:
1 l tej
3 tojássárga
6 dkg liszt
1 vaníliáscukor
2 dkg cukor

A habhoz:
12 dkg cukor
2 ek baracklekvár
3 tojásfehérje

Elkészítés:
A rumot és a cukrot 2 dl tejben elkeverjük, beáztatjuk a kétszersültet, és 4 kis tányérban, vagy egy nagy tálban darabokra törve egyenletesen elosztjuk.

A krémhez a tojások sárgáját a cukorral, a liszttel, vaníliáscukorral és egy kevés tejjel egyenletesen elkeverjük, majd a maradék tejet hozzáöntve lassú tűzön sűrűre főzzük. A tej ne forrjon, mert akkor kicsapódik a tojások sárgája. Ha a krém elkészült, az előkészített tálakba kanalazzuk.

A desszert tetejére a habot a következő módon készítjük: Egy lábasban vizet melegítünk, és ha már gőzölög, akkor egy habüstben a gőz fölött elkezdjük felverni a tojások fehérjét. Amikor már majdnem kész, óvatosan hozzáöntjük a cukrot és két kanál baracklekvárt. Addig verjük a habot, amíg az megfő, és kemény lesz, de vigyázzunk, ne törjük össze. Amint kész, a vaníliakrém tetejére kanalazzuk. Hidegen fogyasztjuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése