2014. január 30., csütörtök

Gesztenyebomba

Az egyik legjobban hiányzó élelmiszer, bárhol is élünk: a gesztenyepüré. Van olyan ország, ahol lehet kapni szelídgesztenyét, amit egy húsdaráló és néhány egyéb alapanyag segítségével pürévé lehet varázsolni, de sajnos nem mindenhol elérhető ez a módszer sem a megfelelő alapanyagok híján. Szóval ilyenkor vagy a ritka otthoni látogatásaink során belakmározunk belőle, vagy megpróbálunk magunkkal hozni egy kisebb adagot.

Legutóbb a férjem csapott fel "gesztenyecsempésznek". Csak egy kézipoggyásszal utazott Ferihegyről. Mielőtt kiért a reptérre, a legközelebbi bevásárlóközpontban beszerzett két csomag fagyasztott gesztenyepürét, jól becsomagolta, hogy kibírja hazáig a viszonylag rövid utat. A reptérre érve már mehetett is a biztonsági ellenőrzésre, ahol is a csomagjában valami folyékonyat jelzett a berendezés. A kézi átvizsgálás során nem találtak nála semmi gyanúsat, ezért aztán a túlbuzgó biztonságiak kidobattak vele minden lehetséges veszélyforrást, például a titkos forrásból beszerzett, hegyi pásztorok által egyébként saját használatra készített brindzát. Aztán nézelődnek tovább, megtalálják a két fagyott, még kopogós gesztenyepürét. Kérdik a főnökasszonyt, aki jópár méterrel arréb ült, hogy a gesztenyepüré mehet? A főnökasszony fél szemmel felnéz a távolból, és közli, hogy ááá, nem, mert zselészerű...Hát igen, érthető, hogy ilyen veszélyes fegyvert még véletlenül sem engednek fel a gépre, hisz valóban egy bomba alapanyagának szántuk...gesztenyebombának.  Ha ekkor nem is sikerült a csempészakció, legközelebb már sikerült kijátszani a szigorú biztonságiakat. Igaz, a feladott poggyászban, de megérkezett a gesztenyepüré.  Elfogyasztása után meg is történt az ízrobbanás. Vigyázat! Csak bátraknak.

Hozzávalók:
40 dkg cukrozatlan gesztenyemassza
5 dkg vaj
10 dkg porcukor
2 ek konyak (vagy rum)
2 dl tejszín
3 ek kristálycukor
2 lap zselatin

1 cs. babapiskóta
2 dl tej
1 ek rum (vagy konyak)
1 ek cukor

A díszítéshez: 
5 dkg étcsoki
2,5 dkg vaj

Elkészítés:
A gesztenyemasszát krumplitörővel áttörjük, bele a cukor, a vaj és a konyak. Robotgéppel simára, krémesre keverjük. Kibélelünk egy félgömb alakú formát folpackkal, picit benedvesítjük, majd a gesztenyemasszát egyenletesen az oldalán ellapogatjuk, betesszük a hűtőbe.

A zselatinlapokat vízben áztatjuk 10 percig. Ha letelt ez az idő, akkor lassan melegíteni kezdjük, amíg teljesen felolvad. Ezalatt a tejszínhabot a cukorral keményre verjük. Amikor kész, a zselatinhoz adunk egy kanállal belőle, egyenletesen elkeverjük, majd a zselatinos masszát vissza a tejszínbe, amivel nagyon óvatosan elvegyítjük. Ha kész, a gesztenyés tál belsejébe öntjük.

A tejbe belekeverjük a rumot, a cukrot, és a babapiskótákat egy pillanatra belemártjuk, majd a gesztenyés, tejszínes massza tetejére illesztjük. (Ez lesz majd a bombaforma alapja.) Folpackkal lefedjük, és 3-4 órára a hűtőbe tesszük.

A díszítéshez vízgőz fölött felolvasztjuk a csokit, hozzá a vajat, és tetszés szerinti formában a gesztenyebomba tetejére csorgatjuk.

Forrás: A recepthez az ötletet Eszményi Viktória Vacsoracsatában készített gesztenyebombája adta 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése