Egy klasszikus magyaros leves, amit igazából csak ritkán készítek, de most muszáj volt, hisz egy vendégem ezt kívánta meg. Mit tehettem volna, nekiálltam. Amilyen zöldség csak volt itthon, mind beletettem, hozzá a galuskát gyorsan elkészítettem, és félórán belül ott illatozott a tányérunkon.
Hozzávalók (4 személyre):
2 nagyobb répa
1 petrezselyemgyökér
egy kisebb karfiol fele
10 db kelbimbó
1 kisebb hagyma
2 gerezd fokhagyma
4-5 szem bors egészben
1 l zöldség- vagy hús alaplé
só
1 ek olaj
A grízgaluskához:
1 egész tojás
kb. 4-5 ek. búzadara
1 tk sütőpor
só
petrezselyemzöld (ízlés szerint)
A tálaláshoz: egy csokor friss petrezselyemzöld
Elkészítés:
A zöldségeket alaposan megmosom, megtisztítom. A répát és a petrezselyemgyökeret vékony karikákra vágom, a karfiolt kis rózsákra szedem, a kelbimbó külső levelét leszedem, az alsó részét levágom, és esetleg félbevágom, a fokhagymát megtisztítom. Az olajat felforrósítom, és rádobom a felvágott zöldségeket. Egy pár percig így párolom, majd ráöntöm a zöldség alaplevet. Hozzáadom a hagymát egészben. Ezt csak megmosom, de a külső barna héját rajta hagyom, mert ez szép színt kölcsönöz a levesnek. Amíg a leves fő, és a zöldségek puhulnak, elkészítem a grízgaluskát.
A tojásfehérjét keményre verem, megsózom, hozzáteszem a sütőport, majd óvatosan a tojássárgát, az apróra vágott petrezselyemzöldet, és még óvatosabban a grízt is. Annyit teszek hozzá, hogy nem túl lágy galuskatésztát kapjak. Amíg a leves nem kezd forrni, állni hagyom egy picit a tölteléket, hogy a dara felszívja a nedvességet. Amikor forr a leves, egy harmad teáskanálnyi nagyságú kis galuskákat szaggatok bele. Ennél nagyobbak ne legyenek, mert nagyon megduzzadnak.
A galuskák pillanatok alatt megfőnek. Amikor feljönnek a levest tetejére, már készen is van. Ekkor megszórjuk petrezselyemzölddel és tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése