Többször éltem Angliában több-kevesebb ideig. Rengeteg szép élményem származik ezekből az időkből. Az egyik az, amikor többnapos kirándulásokat tettünk, és ilyenkor általában családi panziókban szálltunk meg. Ezeket sokkal barátságosabbnak tartjuk, mint egy nagy szállodát. A tulajdonosok szívesen elegyednek beszédbe a vendégekkel, adnak tanácsokat az útikönyvből hiányzó különleges látnivalókról, és nem utolsósorban általában kiváló minőségű komplett angol reggelit kínálnak. Erre tényleg igaz, hogy ahány ház, annyi szokás. Pont ezért nem tudtuk a legutóbbi egyhetes látogatásunk alatt sem megunni, és szinte minden nap angol reggelit kértünk. Mert az egyik helyen a környékről szedett gomba volt kiemelkedő, a másik helyen a tojás volt olyan minőség, amit évek óta nem ettünk, a harmadik - tengerparti - helyen meglepetésünkre hal is szerepelt az étlapon reggelire, méghozzá füstölt-főtt hering. Az ország másik csücskében szintén választhattunk halat is reggelire, csak ott tőkehal volt posírozott tojással a tetején, Skóciában haggis (a hurkához hasonló ízvilágú finomság) dukált az alap szalonna-kolbászka-tojás mellé.
Azért bevallom, én is tartottam kicsit diétásabb napokat, ilyenkor inkább gabonapelyhet, joghurtot, gyümölcsöket ettem, vagy pirítóst narancslekvárral, vagy ezeket mind együtt. Attól függően, hogy milyen napnak néztünk elébe. Egy strandon heverészős, olvasgatós naphoz kevesebb kalóriát vettem csak magamhoz, ekkor a könnyebb verzió mellett döntöttem. Ha intenzív, kirándulós nap állt előttünk, amikor nagy valószínűséggel estig nem jutottunk tartalmasabb ételhez, akkor a komplett angol reggelit választottam, mert azzal kibírtam estig...amikor is következett egy újabb kulináris felfedezés, az angol pubok világa. De az már egy másik történet.
Amikor szeretném itthon felidézni az Angliában töltött szép napokat, akkor a legegyszerűbb, ha készítek magamnak egy isteni angol teát, természetesen tejjel. Ha kicsit több időm van, és egy olyan napnak nézek elébe, amikor lehet, hogy csak későn jutok legközelebb kiadósabb táplálékhoz, akkor pedig nekiállok angol reggelit készíteni. Ma is így történt.
Hozzávalók (2 személyre):
4 szelet bacon (vagy rasher)
5 szelet kolbászka (nem paprikás, kis méretű fűszeres kolbász)
10 dkg gomba szeletekre vágva
1 paradicsom
2 tojás
1 ek olaj
1 kis doboz (220 g) paradicsomos babkonzerv
pirítós (tetszés szerinti mennyiség)
vaj
marmalade (keserű narancslekvár)
angol tea
tej
Elkészítés:
Kicsit macerás, mert sok dolgot kell lehetőleg egyszerre elkészíteni, de megéri a fáradtságot. A sütőt 70 ºC-ra melegítem, és ebben előmelegítem a tányérokat. Így garantáltan minden étel melegen marad tálalásig.
A babkonzervet kibontom, a tartalmát felteszem egy kislábasban meglegedni. A serpenyőt felforrósítom, és egymás után az olajon megsütöm benne a következőket: a kis kolbászkákat, a bacont, mellédobom a megmosott, és szeletekre vágott gombát, amit megsózok, megborsozok. A paradicsomot megmosom, félbevágom, és amikor a gombát kivettem, magas lángon egy pár pillanat alatt megsütöm.
A tojást tetszés szerinti módon lehet elkészíteni: lehet rántotta, tükörtojás, lágytojás. Én ma posírozva készítettem el. Ehhez egy lábasban vizet forralok, megsózom. Egy bögrébe egyesével felütöm a tojásokat. A vízben egy kanál gyors keverésével örvényt készítek, és ebbe öntöm bele a tojást (egyszerre csak egyet). 3 percig főzöm, és ekkor lyukacsos szűrőkanállal kiveszem. Jégre teszem, hogy ne főjön meg a belseje, amíg a következő tojást készítem, hanem szép folyós maradjon a sárgája.
Amíg a tojás fő, felteszem a teavizet, elkészítem a teát. A pirítóssütőbe pedig bekészítem a pirítósokat. Az asztalra kikészítem a marmalade-ot, a vajat.
Amikor minden része elkészült a reggelinek, forrón tálalom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése