2014. január 24., péntek

Sztrapacska savanyúkáposztával

Ismét egy recept, amit anyósomnak köszönhetően fedeztem fel. Ő a sztrapacskát legtöbbször túróval vagy juhtúróval készíti, de időnként előkerül nála is a savanyúkáposztás verzió. Különösen télen, amikorra tökéletesre érik náluk a házi készítésű savanyúkáposzta. Sajnos mi túl messze élünk tőlük, ezért a saját készítésű káposzta helyett boltit voltunk kénytelenek venni, de abból a bio minőségű egészen jó, tehát azt is könnyű szívvel felhasználtuk. Azért a biztonság kedvéért a recepthez használt szalonna otthoni. Amikor otthon járunk, hozunk egy-egy darabot, és hónapokon keresztül jól beosztva mindig egy keveset használunk belőle.

Hozzávalók:
4 nagy krumpli
3 tojás
annyi liszt, amivel a fenti alapanyagokból egy lágy galuskatészta áll össze (kb. 40 dkg)
egy csipet só
50 dkg savanyúkáposzta
1 nagyobb fej hagyma
15 dkg húsos füstölt szalonna

Elkészítés:
A nyers krumplikat a reszelő legkisebb fokán lereszeljük. Találkoztam már olyannal, aki nagy gondot fordított rá, hogy ne a sajtreszelőn reszelje, hanem a négyoldaú reszelő teljesen kerek lyukú "trancsírozós oldalán", mondván, hogy a sajtreszelőn - még ha aprók is - de hosszúkás darabkákat kapunk, míg a kerek lyukú reszelőn egyenletes massza keletkezik. Én nem vagyok ennyire akkurátus, nekem megfelel a kislyukú sajtreszelő is, a kifőtt szrapacskákban én nem veszem észre az ilyen apró eltérésket. De akinek ez fontos, hajrá!

Nos, miután a reszelő körüli értekezés végére értem, folytatom a recepttel. Mivel a tésztát nagyon hamar össze lehet állítani, máris felteszek egy nagy lábasban vizet forrni.  Amíg felforr, a lereszelt krumplihoz hozzáütök három tojást, megsózom, és annyi lisztet keverek bele, amivel egy közepesen sűrű galuskatésztát kapok (sűrű legyen, de a lényeg, hogy még fakanállal könnyedén tudjam keverni).  Ekkor galuskaszaggatóval, vagy vágódeszka segítségével késsel apró galuskákat szaggatok a forrásban lévő vízbe. Ha feljönnek a víz tetejére, már készen is vannak, leszűröm.

A szalonnát apró kockákra vágom és egy mély serpenyőben kisütöm a zsírját. A szalonnát kiveszem, félreteszem, és a forró zsírba beleteszem a hosszúkásra vágott hagymát, majd a kicsit átmosott savanyúkáposztát. Pár percig együtt dinsztelem, végül hozzáöntöm a már kifőtt krumplis galuskákat.  Tálaláskor a tetejére szórom a kisült szalonnadarabkákat.

Tipp: 

  • Savanyúkáposzta helyett villával összetört túróval, vagy juhtúróval is fogyaszthatjuk. Ekkor a tálaláskor még tejfölt is tehetünk hozzá, hogy még ízletesebb legyen.
  • Szalonna nélkül vegetáriánusok is fogyaszthatják.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése