2014. január 4., szombat

Raclette - svájci olvasztott sajt

Ha egy átlagember a speciális svájci ételekre gondol, akkor a csokin és a sajton kívül nem sok minden jut eszébe. Mivel a svájci barátok nagyon kísérletező kedvűek, náluk is mindig valamilyen másik nemzet étele kerül terítékre. Ettünk már náluk többek között francia, libanoni, indiai, thai, szenegáli ételt, de a svájci specialitások közül csak kettőt: a fondüt, amiről már korábban volt szó ebben a blogban, és a raclette-et. Azt mondják, hogy a fondüt általában télen eszik, míg a raclette nyári étel. Mivel mi mindkettőt szeretjük, évszaktól függetlenül bármikor megesszük őket, éppen mihez támad kedvünk. Ha nincs otthon raclette sütőnk, akkor se ijedjünk meg. Jobb híján mi is készítettük korábban mikróban, de sütőben is ráolvaszthatjuk a sajtot az előre kiadagolt tetszés szerinti hozzávalókra.

Igazán receptnek nem is mondanám. De azért a hozzávalókat mégis felsorolom:

  • Raclette sajt nem túl vékony szeletekre vágva
  • tetszés szerinti szárazkolbász, szalámi, pármai sonka
  • gyöngyhagyma, savanyúuborka
  • héjában főtt krumpli
Elkészítés:
A hozzávalókat szépen felszeleteljük, egy tálon szépen elrendezzük. Innen szed mindenki magának bármit, ami megtetszik. Eközben beizzítjuk a raclette sütőt. Mindenki a saját kis spatulájában felolvasztja a sajtot, amit aztán a krumplija tetetejére csúsztat. Akkor a legfinomabb,  ha a sajt picit meg is pirul. Közben pedig lehet jókat beszélgetni, borozni.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése