2014. január 17., péntek

Kocsonya

Ha tél, akkor kocsonya szezon. Kisebb koromban nem rajongtam ezért az ételért. Kicsit ízetlennek találtam, és a zselés állaga miatt sem volt a kedvencem. Mostanra viszont megszerettem, és a téli szezonban egyszer biztosan elkészítem. Szerencsére Németországban is kapható az összes alapanyag hozzá.  Az étel hátránya, hogy ebből kis adagot nem lehet készíteni. De talán a barátaink örülnek, ha ilyenkor őket is meglepjük egy kis adaggal.


Hozzávalók (6-8 személyre)
1 kg kocsonyahús: bőrös részek: fül, farok, köröm (a zselésítéshez)
1/2 kg sovány sertéscomb, vagy pulykacomb
2 nagyobb répa
1 petrezselyemgyökér
1 hagyma egészben
1 fej fokhagyma
kevés só
10 szem bors egészben

A tálaláshoz tetszés szerint:
főtt tojás karikára szelve
savanyú uborka karikára szelve

Elkészítés:
A húsokat, bőrös részeket több vízben alaposan megmossuk, majd egy legalább 5 literes lábasban, hideg vízben feltesszük főni. Megpucoljuk a zöldségeket, és ezek is mennek a levesbe egészben. A fűszereket is hozzáadjuk, de arra ügyeljük, hogy a sóból csak keveset tegyünk bele, különben előfordulhat, hogy nem köt meg a kocsonyánk. Az egészet lassú tűzön legalább 3-4 órán keresztül főzzük. Amikor a zöldségek megpuhultak, kivesszük őket, karikára vágva a tányérokban szépen elrendezzük. Tetszés szerint rakhatunk a tányérok aljára savanyú uborkát vagy karikára szelt tojásokat is. Amikor már a húsok szinte maguktól leválnak a csontról, azokat is kivesszük, kisebb darabokra vágva szépen a tányérokra rendezzük. A bőrös részeket ki-ki ízlése szerint vagy a tányérokban tálalja, vagy fájó szívvel kidobja. Ha valakinek van kutyája, az most biztos hálás lenne ezekért a finom falatokért.

A már üres levest levesszük a tűzről, és egy fél pohár hideg vizet öntünk hozzá, hogy a zavaros része leülepedjen. Hagyjuk hűlni. Amikor a tetején kiválik a zsír, akkor ezt egy mozdulattal levesszük róla, és a már szép tiszta levet a tányérokra merjük. Hideg helyre tesszük őket, és ha megdermedtek, akkor egy kevés pirospaprikával megszórjuk, tormával, mustárral fogyasztjuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése