Ha az ünnepek után telítődtünk a sok hússal vagy édességgel, akkor itt az ideje valami egyszerű ételt enni, például egy öregtarhonyát.
Hozzávalók 2 személyre:
1/2 bögre tarhonya
1 bögre víz
3 közepes krumpli
1 ek ételízesítő (a legjobb házi készítésű zöldséges, de ha nincs, jó a vegeta is)
1 ek olaj
1 csokor petrezselyemzöld
Elkészítés:
A tarhonyát a forró olajon jól megpirítjuk, akkor a legfinomabb, ha már sötétbarna. Ekkor hozzáöntjük a vizet (a tarhonya mennyiségének mindig a kétszeresét). Hozzákeverjük az ételízesítőt. Ha a víz felforrt, a krumplit vékony kis téglalapokra vágva a tetejére szeljük. Innentől kezdve már nem kavargatjuk. Lefedjük, és addig főzzük, amíg a tészta felveszi az összes vizet. Ekkor megkósoljuk, és ha a tészta már nem kemény, késznek is nyilváníthatjuk. Ha még kemény a tészta, kevés vizet öntünk hozzá, és még pár percig főzzük. Tálalás előtt apróra vágott petrezselyemzölddel díszítjük.
Tipp: Olaj helyett sokan kockákra vágott szalonnát olvasztanak fel, és azon pirítják meg a tarhonyát. Ekkor azt javaslom, hogy miután a szalonna levet eresztett, vegyük ki a serpenyőből, és csak akkor tegyük újra hozzá, ha már megfőtt a tészta, mert a víztől csak felpuhulna, és úgy már nem lenne olyan finom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése