2013. december 13., péntek

Julekager - dán karácsonyi aprósütemény

Hamarosan itt a karácsony, és itt az ideje, hogy nekigyürkőzzünk a sokáig elálló aprósütemények elkészítésének, ha nem akarunk mindent az utolsó pillanatra hagyni.  Otthon általában mindenki mézes kekszet süt karácsony előtt, legalábbis a mi családunkban így volt szokás. Azóta azt tapasztaltam, hogy sokan egész kis kollekciót készítenek a nagyon sokáig elálló süteményekből, és rájöttem, időnként nem árt nekünk is újítani. Mostanra már én is összegyűjtöttem több receptet is. Tavaly még egy barátnőmmel ajándékba is gyártottunk vagy 6-7 félét órákon keresztül. Az idén nem sütök annyi félét, de a következő receptet, amit pár éve a dán szomszéd nénitől kaptam, biztos elkészítem. A megszokott karácsonyi fűszerek vannak benne, hozzá mandula, narancshéj. Amikor sül, akkor illatozik az egész konyha...vagy az egész lépcsőház, ha a dán néni kulisszatitkait követjük, aki ilyenkor egy parafadugóval kitámasztotta a postaláda nyílását, hogy a házban mindenki érezze a kellemes illatot.

A hozzávalók közül a hamuzsírról úgy érzem írnom kell pár sort, mert otthon ilyen termékkel még sosem találkoztam. Tulajdonképpen kálium-carbonát alapú sütést segítő alapanyag, magas cukortartalmú süteményekhez, például mézes aprósüteményekhez szokták használni sütőpor helyett. Általában vízben kell feloldani, mielőtt a liszthez öntenénk. De most visszatérve a julekagerhez, itt a recept.


Hozzávalók:
50 dkg liszt
25 dkg vaj
12,5 dkg cukor
25 dkg (1,7 dl) szirup
1,5 tk hamuzsír (sütőporral is helyettesíthető)
5 dkg fahéj
2,5 dkg szárított gyömbér
2,5 dkg szegfűszeg
2,5 dkg kardamom
7,5 dkg reszelt narancshéj
10 dkg aprított mandula

Elkészítés:
A hamuzsírt egy kanál vízzel elkeverjük, majd hozzáöntjük a liszthez. A vajat felolvasztjuk, bele a cukrot, szirupot, fűszereket. Ezt a keveréket hozzáöntjük a liszthez, jól összedolgozzuk. 6-8 hosszúkás rudat formálunk belőlük, folpackba csomagoljuk, és 1-2 napig a hűtőben állni hagyjuk.  Vékony szeleteket vágunk belőle. 175 °C-os sütő felső fokán 6-8 percit sütjük. Azonnal fogyasztható, de jól záródó fémdobozban hetekig is eláll.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése