A hozzávalók közül a hamuzsírról úgy érzem írnom kell pár sort, mert otthon ilyen termékkel még sosem találkoztam. Tulajdonképpen kálium-carbonát alapú sütést segítő alapanyag, magas cukortartalmú süteményekhez, például mézes aprósüteményekhez szokták használni sütőpor helyett. Általában vízben kell feloldani, mielőtt a liszthez öntenénk. De most visszatérve a julekagerhez, itt a recept.
Hozzávalók:
50 dkg liszt
25 dkg vaj
12,5 dkg cukor
25 dkg (1,7 dl) szirup
1,5 tk hamuzsír (sütőporral is helyettesíthető)
5 dkg fahéj
2,5 dkg szárított gyömbér
2,5 dkg szegfűszeg
2,5 dkg kardamom
7,5 dkg reszelt narancshéj
10 dkg aprított mandula
Elkészítés:
A hamuzsírt egy kanál vízzel elkeverjük, majd hozzáöntjük a liszthez. A vajat felolvasztjuk, bele a cukrot, szirupot, fűszereket. Ezt a keveréket hozzáöntjük a liszthez, jól összedolgozzuk. 6-8 hosszúkás rudat formálunk belőlük, folpackba csomagoljuk, és 1-2 napig a hűtőben állni hagyjuk. Vékony szeleteket vágunk belőle. 175 °C-os sütő felső fokán 6-8 percit sütjük. Azonnal fogyasztható, de jól záródó fémdobozban hetekig is eláll.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése