2013. december 23., hétfő

Karácsonyi menü Japánban II.




Főétel: Vörös tonhal szezámos édeskrumplival és brokkolival

Hozzávalók:
4 szelet vörös tonhal
2 cm friss gyömbér
2 ek szójaszósz
1 ek mirin
3 ek étolaj
fokhagyma
1/2 citrom leve
bors

Elkészítés:
Az olajat, mirint, szójaszószt összekeverem, belefacsarom 1/2 citrom levét, sót, borsot. A fokhagymát összetöröm, a gyömbért lereszelem, a szószhoz keverem. Ezzel a páccal kenem be a halat. Legalább 2 óráig a hűtőben hagyom állni, majd 1 evőkanál olajon megsütöm. Vigyázzunk, hogy ne süssük agyon. Mindkét oldalának elég egy-két perc. Ha nagyon friss a hal, az sem baj, ha a belseje nem sül át.

Köretnek párolt brokkolit és fekete szezámmagos édeskrumplit kínálunk hozzá. Ez utóbbihoz az édeskrumplit kockára vágjuk, előfőzzük. Egy kanál cukrot karamellizálunk, beleforgatjuk a krumplit, rá egy kis vaj, ízlés szerint szórunk rá szezámmagot, és 5 percre betoljuk a forró sütőbe.

Desszert: bejgli és karácsonyi aprósütemények otthonról

Japánban mindenhol kapható az úgynevezett "Christmas Cake",  karácsonyi torta. Ez egy sima piskóta ízetlen tejszínes töltelékkel, a tetején viszont nagy "Merry Christmas" felirattal. Szegény japánok szerintem azt hiszik, hogy Európában, Amerikában hagyományosan mindenki ezt eszi ilyenkor. Pedig ez az ő saját találmányuk. Ezzel engem felejtsenek el, nekem ezt kell ennem karácsonykor, hogy meglegyen a karácsonyi hangulatom:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése