2013. december 1., vasárnap

Sajtfondü

Svájci barátainktól tanult kedvenc receptünk. Egyszerű és finom. Most karácsony előtt a boltok tele vannak fondükészítő készletekkel. Ha eddig azért nem akartunk volna ilyet valakinek (vagy magunknak) ajándékként venni, mert nem tudtuk hova tenni a fondüt, íme egy tutti recept a svájciaktól. 

Klasszikus fondü 4 személyre

Hozzávalók:

20 dkg Gruyère sajt
20 dkg Ementáli sajt
20 dkg Appenzeller sajt
20 dkg Freiburger Vacherin sajt
3 1/2 dl száraz fehérbor
1 gerezd félbevágott fokhagyma
4 teáskanál kukoricakeményítő/kukoricaliszt
1 pohárka Kirsch (cseresznyepálinka) - elmaradhat
1 teáskanál citromlé
bors - ízlés szerint
szerecsendió - ízlés szerint
+ A fogyasztásához: fehérkenyér kockákra vágva


Elkészítés:
A fondü lábast kikenjük a félbevágott fokhagymával, majd beletesszük a lereszelt sajtokat. Ha nem kapunk pont ilyen sajtot otthon, szerintem nyugodtan tehetünk bele más otthoni kemény sajtokat is, csak akkor ne kínáljuk meg vele svájci ismerősöket.  A sajtokat alacsony hőmérsékleten még a normál tűzhelyen, állandó keverés mellett megolvasztjuk, beleszitáljuk a kukoricakeményítőt, hozzáadjuk a bort, a fűszereket. Amikor szépen felolvadt, ekkor áttesszük az előmelegített fondü melegítőre. Mindenki kap egy fondü-villát, amire a kenyérkockáját szúrja, ezt belemártja a sajtba, és eheti is. Vigyázat, nem szabad a kenyérkockát beleejteni a sajtba, mert akkor a hagyományok szerint az elővigyázatlan személynek valamilyen mókás feladatot kell végrehajtania. Az egyszerűbb verzió szerint a mellette lévőknek kell ilyenkor puszit adni, de hallottam éjszakai folyóban úszásról, és egyebekről is. Attól függ, a társaság miben egyezik meg előre. 

Sokfelé lehet már kapni kész fondü alapanyagokat is, mi ilyeneket is szoktunk venni, ez még egyszerűbbé teszi a dolgot. Olyankor csak kikenjük a "lábast" egy fokhagymával, bele a sajtsűrítmény, egy dl fehérbor, egy kevés frissen reszelt szerecsendió, összefőzzük, és már tálalhatjuk is. 

Amikor már csak kevés sajt van az edény alján, akkor a barátaink mindig feltekerik a hőmérsékletet, hogy a maradék sajt megpiruljon, ezt valahogy felkaparják, és mindenki verseng ezekért az utolsó pirított-olvasztott sajtfalatokért.


A hozzáértőknek biztos feltűnik, hogy mi fémedényben készítettük tegnap a sajtfondüt.  Hivatalosan a húsfondüt készítik ebben, a sajtfondüt cserépedényben. Nem hivatalosan ebben is ugyanolyan finom, beáztatás után pedig az edény jól tisztítható.

Akit érdekel a fondü, de nem akar beruházni készletre, akkor a tűzhelynél állva, a kenyeret villára szúrva, egymást váltva a sajtot állandóan melegen tartva is lehet fondüzni. De akkor azért az élmény nem ugyanaz.


Fontos: száraz fehérbort igyunk hozzá. A vízivástól tartózkodjunk közben, mert a fondü attól összeáll a gyomorban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése