A szójaszószos pizzán kívül nem csak Japánban, de még Németországban, és lefogadom, hogy a világ más tájain is simán előfordul a következő furcsaság, ami szerintem az olaszokon és a magyarokon kívül senkinek a szemét nem szúrja: az étteremtulajdonosok és élelmiszergyártók elég szabadon értelmezik a zászló fogalmát. El sem tudom mondani, hányszor éreztem késztést, hogy bemenjek egy magyar zászlóval díszített, de olasznak szánt étterembe, és rendeljek mondjuk egy gulyást. Kiváncsi lettem volna a meghökkent arcikfejezésekre. De mivel rendes vagyok, egy szegény alkalmazottat nem akarok zavarba hozni a tulaj tudatlansága miatt, ezt még csak gondolatban tettem meg. Az is rendszeres, hogy az olasz heteket az élelmiszerboltban, vagy egy nem magyar szalámit a mi zászlónkkal reklámoznak. Talán ki kéne használni a kettő közötti hasonlóságot. Vajon miért van az, hogy az olasz élelmiszereket, borokat mindenhol el lehet adni, a mieinket pedig alig ismerik?
De vége az elmélkedésnek, most leírom, mit készítettem a hétvégén. Kevés időm volt, ezért két egyszerűen és gyorsan elkészíthető fogást választottam. A levest a "Napsütötte Toszkána" című könyv ihlette. Ne ijesszen el senkit a fokhagyma mennyisége, ennyi kell bele, hogy finoman előjöjjön az íze.
Fokhagymakrémleves kakukkfűvel:
Hozzávalók (4 személyre):
3 fej fokhagyma
1 közepes hagyma
1 ek olivaolaj
2 db közepes krumpli
1 l húsleves alaplé
1 dl tejszín
kakukkfű ízlés szerint
só
frissen őrölt bors
Elkészítés:
A hagymát apró kockára vágjuk, a fokhagymákat megtisztítjuk, és a gerezdeket egészben az átforrósodott olajhoz adjuk. Alacsony hőmérsékleten állandó keverés mellett puhítjuk, de nem pirítjuk. Ha elkezd pirulni, tegyünk hozzá egy keveset a húsleves alapléből. Én már ebben a fázisban hozzáteszem a felaprított krumplit, amivel puhára párolom. Amikor már majdnem puha, merek hozzá egy-két merőkanálnyit a húslevesből. Kikapcsolom a tűzhelyet, és kicsit hagyom hűlni a levest. Botmixerrel összeturmixolom, hozzáöntöm a maradék alaplevet, tejszínt, és sóval, borssal, kakukkfűvel ízesítem. A sózásnál figyeljünk, mert az alaplé önmagában is sós, tehát kósoljuk meg, mielőtt rögtön a sótartóhoz nyúlnánk.
Mi most csak magában ettük, de sajtos pirítóssal is nagyon finom.
Mi most csak magában ettük, de sajtos pirítóssal is nagyon finom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése