2014. február 5., szerda

Csőben sült cikória sonkával

Svájci barátnőmnél vendégeskedtem egyszer, amikor újságolta, hogy ma csőben sült cikóriát készített ebédre. Nagyon meglepődött, amikor megtudta, hogy én még életemben nem ettem. Hallani hallottam már róla korábban is, de enni még sosem ettem. Az ő reakciója is olyan volt, mint amikor róla megtudtam, hogy ő meg karalábét nem evett még soha. Egyszer mindent el kell kezdeni. Ez a recept rögtön megtetszett, mert nagyon hamar elkészül, és finom is.

Mielőtt még rátérek a recept ismeretésére, meg kell említenem, hogy amikor másokkal szóba került, hogy mit ettem, több embernek azonnal a cikória kávé ugrott be. Nos, utánaolvastam, és annyit tudtam meg, hogy mindkettő ugyanabból a növényből származik. A saláta az itt is használt cikória föld feletti része, a cikória kávépótló pedig a növény gyökeréből készült, tehát nem véletlen névazonosságról van szó.
Hozzávalók (4 személyre)

4 cikórisaláta
8 szelet sonka
pár csepp citromlé
5 dkg vaj + 1 ek a tál kinenéséhez
2 ek liszt
4 dl tej
20 dkg reszelt keménysajt
1 csipet só
szerecsendió

Elkészítés:
A cikóriasalát alaposan megmossuk, félbevágjuk, és a torzsáját kivágjuk.  Egy közepes lábasban vizet forralunk, bele pár csepp citromlé és egy csipet só. Beletesszük a félbevágott cikóriákat, és 4-5 perc alatt félig megfőzzük. A vízből kivéve jól lecsegtetjük. Mindegyik salátafelet beletekerjük egy nagy sonkaszeletbe. Egy jénai tálat vékonyan kikenünk vajjal, és belefektetjük a sonkás cikóriákat.

Egy lábasban besamel mártást készítünk. A vajat felolvasztjuk, megfuttatjuk rajta a lisztet, és fokozatosan, állandó keverés mellett felöntjük a tejjel. Frissen őrölt szerecsendióval ízesítjük, és besűrítjük.  Amint elkészült, a cikóriák tetejére öntjük. Bőségesen megszórjuk reszelt sajttal. 190 ºC-os sütőben szép pirosra sütjük (kb. 20 perc).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése