Ismét egy olyan olasz étel, amivel először Olaszországon kívül, pontosabban Angliában találkoztam. Cserediákként a nagy család asztalán sokszor gőzölgött egy óriási cserépedényben késztett lasagne. Később már Magyarországon is egyre többször találkoztam vele hol finoman, hol kevésbé finoman elkészítve. A kedvencem egy kisvárosi étteremben készült. Itt nem is maga a tészta fogott meg, hanem az, hogy tálaláskor a lasagnekocka mind a négy oldala négy különböző színű zöldséggel volt tálalva. Nagyon látványos volt, és nem utolsósorban mégiscsak több vitamin jutott így a szervezetünkbe, mintha bármilyen köret nélkül landolt volna a tányérunkon. Szóval ha tehetem, akkor karikázok fel uborkát, esetleg főzök egy kevés kukoricát, répát, és pár darab salátalevet még odadobok mellé. A következő kép még azelőtt készült, hogy ezt megtettem volna.
Hozzávalók (4 személyre)
A raguhoz:
2 ek olivaolaj
1/2 kg vegyes darálthús (marha és sertés)
2 zellerszár (elmaradhat)
30 dkg gomba
1 répa
1 közepes hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 tk. szárított rozmaring
2 dl vörösbor
1 doboz (400 g) paradicsomkonzerv
1 dl marhahúsleves
só/bors ízlés szerint
A besamelhez:
1/2 l tej
2,5 dkg vaj
2,5 dkg liszt
1 babérlevél (elmaradhat)
1 csipet szerecsendió
A tésztához:
14 levél szárított lasagnetészta (ez a sütőedény nagyságától is függ)
2 golyó mozzarella kockára vágva
1 ek parmezán reszelve
2 ek vaj
frissen őrölt bors
Elkészítés:
A sütőt 180 ºC-ra előmelegítjük.
A raguhoz a répát, hagymát, zellert megdinszteljük. Hozzáadjuk a gombát, a rozmaringot és a zúzott fokhagymát. Erre jön a darálthús, amivel addig főzzük, amíg a levét elfővi. Ekkor megöntözzük vörösborral, és jó 30 percig rotyogtatjuk. Közben mehet hozzá az aprított paradicsom, és a húsleves.
Ezalatt elkészítjük a besamelt. A vajat egy edényben felolvasztjuk, rászórjuk a lisztet, és fokozatosan hozzáöntjük a tejet, csomómentesre keverjük. Szerecsendióval ízestíjük.
Amint a ragu és a besamel is elkészült, keződhet a rétegezés. Egy szögletes tálat olajjal kikenünk, majd első rétegként a besamel egy részét elsimítjuk az alján. Erre helyezzük az lasagnelapokat úgy, hogy picit fedjék egymást. A következő réteg a mozzarella és a parmezán, erre jön a ragu és némi frissen őrölt bors. A rétegezést addig ismételjük, amíg tartanak az alapanyagaink. A legfelső réteg besamel és sajt lesz. Kb. 30 perc alatt készre sütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése