Bár nem vagyok csokirajongó, a családunkban, barátok között azért elég sokan vannak ilyenek, ezért időnként nekiveselkedek egy-egy csokis vagy kakaós sütemény elkészítésének is. Ilyenkor igyekszem mindig magas kakaótartalmú, keserű csokit vásárolni, vagy ha a recept úgy kívánja, akkor kakaóport, de csakis holland, cukrozatlant. Ha pedig dolgoztam rajta, azért csak megkóstolom az alkotásomat.
Bár a brownie amerikai eredetű sütemény, fura módon az alábbi receptet egy japán barátnőmtől kaptam, gondosan teleaggatva a saját megjegyzéseivel az apró trükköket illetően.
Hozzávalók (25x20 cm-es tepsihez):
130 g vaj
25 g kakaópor
130 g cukor
2 tojás
60 g liszt
1 kk. sütőpor
50 g pirított dió durva darabokra vágva
Elkészítés:
A vajat a mikro legalacsonyabb fokán 1 perc alatt felolvasztjuk. Belekeverjük a kakakóport, a cukrot, és az előzőleg enyhén habosra vert tojásokat. A lisztbe először belekeverjük a sütőport, majd az egészet a tojásos masszához öntjük, eldolgozzuk. Hozzáadjuk a diót. Sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük, 170 ºC-os előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük. Egy piskótával szemben, a brownie picit "nedvesebb" sütemény, és kifejezetten nem szabad addig sütni, hogy a beleszúrt tűn ne maradjon semmi: ne legyen túl száraz. Ha nem forrón fogyasztjuk, a tökéletes állag érdekében a sütőből kivéve, még melegen tegyük egy nylonzacskóba.
Kockákra vágva magában, vagy vaníliasodóval tálaljuk. Egy hideg téli délutánon tökéletesen passzol egy forró teához.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése