Hozzávalók (egy 25 cm-es kerek piteformához)
A tésztához:
25 dkg liszt
1/2 tk só
frissen őrölt fekete bors
12,5 dkg jéghideg vaj
5 ek jéghideg víz
A töltelékhez:
1 fej lilahagyma
1/2 brokkoli
1 ek aprított petrezselyem
3 tojás
1 ek mustár
15 dkg bármilyen kemény sajt reszelve
Elkészítés:
Egy pohár vizet beteszek a fagyasztóba. Egy nagy tálba beleteszem a lisztet, sót, őrölt borsot, majd belekockázom a hideg vajat. Az egészet gyorsan összemorzsolom. Ekkor hozzáadok 5 evőkanállal a fagyasztóból kivett vízből, az egészet gyorsan összegyúrom. Ne túl sokáig, nehogy felmelegedjen a vaj. Ezután folpackba csavarva a hűtőbe teszem, amíg a feltéten dolgozom.
A sütőt előmelegítem 200 ºC-ra. A zöldségeket alaposan megmosom. A brokkolit apró rózsákra bontom, a hagymát hajszálvékonyra szeletelem.
Egy tálban elkészítem a "szószt" is. Ehhez a tojásokat villával felverem, beleteszem a mustárt, a reszeltsajtot. Ebbe beleforgatom a zöldségeket.
A tésztát előveszem a hűtőből, és kb. 3:1 arányban kettéosztom. A nagyobbik rész lesz a pite alapja, a kisebbik a díszítés. A pite alapját lisztezett felületen kinyújtom, beleteszem a kivajazott piteformába. Megszurkálom villával. Ezután jöhet rá az elkészített töltelék, majd a díszítő réteg tetszés szerint. 35-40 perc alatt készre sütöm.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése