2014. december 8., hétfő

Közel-keleti ízkavalkád II: Sült kápia paprika fetával, pita kenyérrel és baba ganoush-sal

Folytatom a múlt héten megkezdett közel-keleti ételsoromat. A mai részben ismertetett ételek önmagukban vegetáriánus előételként vagy könnyű vacsoraként is szolgálhatnak. A baba ganoush egy közel-keleti padlizsánkrém, és főként abban különbözik a hagyományos magyar társától, hogy tahini szószt is adagolunk bele. A pita sokrétűen fogyasztható, például falafelt csomagolhatunk bele, humuszt tunkolhatunk vele, vagy görög ételsor részeként tzatzikivel is ugyanúgy ehetjük.


Sült kápia paprika fetával:

Hozzávalók:
400 g kápia paprika
20 dkg fetasajt
1 ek olivaolaj
1 ág rozmaring

Elkészítés:
A paprikát megmossuk és hosszúkás szeletekre vágjuk, lazán meglocsoljuk olivaolajjal. Felforrósított grillezős serpenyőben meggrillezzük, mellédobunk egy ág rozmaringot. Amikor megsült, még forrón kockára vágott feta sajtot dobunk rá.

Baba ganoush

Hozzávalók (4-6 személyre)
2 nagy padlizsán
egy kevés olaj a kenéshez
1/2 citrom leve
1,5 ek tahini paszta
2 ek joghurt
2 nagy gerezd zúzott fokhagyma
1 ág kakukkfű levelei (vagy 1 tk provance-i fűszerkeverék)
tengeri só és frissen őrölt bors

A tálaláshoz: extra szűz olivaolaj, aprított petrezselyem

Elkészítés:
A sütőt bekapcsolom 220 ºC-ra (nem légkeveréssel). A padlizsánokat egy éles késsel megszurkálom, nehogy sülés közben szétrobbanjanak. Vékonyan kiolajozott tepsiben 45-60 perc alatt készre sütöm őket, félidőben megfordítom. Akkor vannak kész, amikor a belsejük szinte összeesik. Hagyom őket kihűlni, majd meghámozom őket, egy levesszűrőben kinyomkodom belőlük a felesleges folyadékot, majd még itt éles késsel durvára vágom. Az így előkészített padlizsánhúshoz egy nagy tálban hozzáadom a tahini pasztát, citromlevet, joghurtot, aprítot fokhagymát és a kakukkfüvet. Ízlés szerint sózom, borsozom. Találáskor egy kevés olivaolajjal megöntözöm, és ha van otthonon, akkor aprított petrezselyemmel megszórom.
Pita
Hozzávalók (6 személyre)
450 g liszt
1 tk tengeri só
2 x 7 g szárított élesztő (vagy 4 dkg friss élesztő)
1 ek extra szűz olivaolaj + ugyanennyi a tál kikenéséhez
300 ml langyos víz

Elkészítés:
A lisztet, szárított élesztőt, sót egy nagy tálba teszem. (Ha friss élesztőt használom, langyos vízben felfuttatom). A közepébe egy mélyedést vájok, ebbe öntöm az olivaolajat és a víz nagy részét. Elkezdem összegyúrni. Egy lágy, de nem ragadós tésztát kell, hogy kapjak. Ha nem elég lágy, a víz maradék részét is hozzáöntöm. Lisztezett deszkán még 10 percig gyúrom, majd egy kiolajozott tálba teszem, letakarom és meleg helyen kb. 2 óráig kelesztem.
A sütőt bekapcsolom 200 ºC-ra (nem légkeveréssel). A tésztát 12 egyenlő darabra osztom, és 15 percig pihentetem. Ekkor mindegyiket 2-3 mm-es hosszúkás alakra nyújtom, és kiolajozott sütőlemezen 6-8 perc alatt megsütöm. Akkor van kész, ha a tészta felpuffadt és világosbarna árnyalatú lett. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése