2014. december 1., hétfő

Gyors gyümölcsös krémesfalatkák

Az egyik kedvenc süteményem a gyümölcskrémes az aktuális idénygyümölcsökkel. Epres krémes májusban, szőlős krémes szeptemberben, barackos krémes...mikor is? Sajnos manapság  egy nagyvárosi ember alig tudja, mikor milyen gyümölcsnek is van a szezonja, a boltokban mindig mindent lehet kapni: epret, málnát, görögdinnyét, sárgadinnyét télen is. Így történt meg, hogy nemrég egy kis doboz málnát vettem. Tudom, nem most van a szezonja, de olyan szépen nézett ki, és megkívántam. Az íze persze sosem olyan itt, mint otthon, de azért mégis jólesett a vasárnapi desszertemet, egy gyors krémest feldobni egy kevés kerek szemű, puha málnával.


Hozzávalók:
1 csomag vajas-leveles tészta
15 dkg málna, áfonya, vagy bármely puha idénygyümölcs
6,6 dl tej
20 dkg cukor
4 púpos evőkanál liszt
4 tojás
1 csomag vaníliáscukor

Elkészítés:
A sütőt 200ºC-ra előmelegítem. Ezalatt a vajas-leveles tésztát kicsavarom, 6 cm-es kockákra vágom, sütőlemezre helyezem, és 10 perc alatt halványbarnára sütöm. Kiveszem a sütőből és félreteszem. Mivel a tészta elég vastag lesz, én keresztben félbevágom.

A lisztet, 10 dkg cukrot, a vaníliáscukrot a tojássárgákkal és egy kevés tejjel csomómentesre keverem, majd fokozatosan hozzáadom a maradék tejet. Mérsékelt tűzön sűrű krémet főzök belőle (1-2-t rottyanjon), leveszem a tűzről. A tojásfehérjéket a maradék cukorral kemény habbá verem, majd a még forró vaníliakrémbe keverem. A krémet kihűtőm, majd a gyümölcsökkel kombinálva a kis falatkákat megtöltöm, porcukorral megszórva tálalom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése