Ekkor már tisztában voltunk azzal, hogy Japánban a január elseje az olyan volumenű ünnep, mint nálunk a karácsony, ekkor aki csak teheti, hazamegy a családjához. Ott pedig sem petárdákat nem durrogtatnak, sem tűzijátékot nem rendeznek, hanem egyszerűen összegyűlik a család, végigeszik a hagyományos menüsort, amiben minden egyes ételnek megvan a maga jelentése. Társasjátékot játszanak és elmennek a templomba megkongatni a harangot. Ennek érdekében képesek akár órákat is sorban állni. Mert annak is van jelentősége, hogy melyik templom harangjánál imádkoznak. Az egyiknél a sok pénzért lehet (érdemes), a másiknál azért, hogy a gyereket felvegyék az egyetemre, és így tovább.
A blogom olvasói többségében viszont nem ebből a kultúrkörből kerülnek ki, ezért nekik egy házibulihoz ideális receptet szeretnék most megosztani. Korábban már szerepelt a blogon egy flammkuchen recept, aminek most egy picit más formáját teszem közzé. Aki nem ismerné ezt az ételt, elmondom, hogy jellegében a pizzához hasonló ételről van szó, amit annál sokkal gyorsabban elkészíthetünk, mert nem kell hozzá élesztő, ezzel megspóroljuk a kelesztési időt, és percek alatt összedobhatjuk a finom borkorcsolyát. Váratlan vendégnek is kiváló.
Hozzávalók:
230 g liszt
2 ek olivaolaj
1 csipet só
120 ml víz
A feltéthez:
150 g tejföl
1 nagy lilahagyma
200 g kecskesajt
1 maréknyi rukkola (elhagyható)
2 ág rozmaring levele darabokra tépkedve
só, frissen őrölt bors
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit összegyúrom, folpackba csomagolom és egy órára a hűtőszekrényben pihentetem (ez a lépés elmaradhat, ha sietünk).
A sütőt előmelegítem 220 ºC-ra (nem légkeverésessel).
A tésztát nagyon vékonyra kinyújtom, és a kiolajozott nagy sütőtepsire helyezem. Megkenem tejföllel, egyenletesen elosztom rajta a hajszálvékony karikára vágott hagymákat, kecskesajtot, rátépkedem a rozmaringot, sózom, borsozom, és betolom a sütő legfelső fokára. 10-15 perc alatt ropogósra sütöm. A sütőből kivéve ráteszem a rukkola leveleket és háromszögekre vágva tálalom. Önmagában vagy egy friss salátával is finom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése