2014. december 15., hétfő

Sült kacsamell sütőtökös rizottóval

Lassan elkezdek ötletelni, milyen finomsággal lephetném meg a családot karácsonykor. Azt már korábban említettem, hogy nálunk ilyenkor nincs halászlé vagy rántott ponty, hanem valamilyen egyéb különleges és finom ételt varázsolunk az asztalra. Mindig mást. Mivel a sütőtöknek szezonja van, a kacsamell pedig olyan hús, amit nem mindennap eszünk, egyik lehetőség a karácsonyi menüre egy sült kacsamell sütőtökös rizottóval.


Hozzávalók (4 személyre):
4 kacsamell filé
2 ág friss rozmaring
1 ek kacsazsír
só, bors

A rizottóhoz:
1 kisebb hosszúkás sütőtök fele
1 ek provance-i fűszerkeverék
1 közepes hagyma
1 salotta hagyma
30 dkg rizottó rizs
1,5 dl száraz fehérbor
8 dl csirke alaplé
1 csipet sáfrány
4 dkg reszelt parmezán sajt
1 ek olivaolaj
2 ek hántolt tökmag
1+1+1 ek vaj
só, bors

Elkészítés:
A kacsamell sütésével kezdem. A filéket megmosom, felitatom róluk a felesleges nedvességet, a bőrüket bevagdosom, sózom, borsozom. Egy forró serpenyőben felolvasztom a zsírt, majd a bőrével lefelé sütni kezdem. Olyan 8-10 percig, amíg lehetőleg az összes zsiradék kisül belőle, majd megfordítom, és a másik oldalát is átsütöm. Ezután sütőlemezre teszem, melléhelyezem a rozmaringágakat, és 130 ºC-os sütőben kb. 20 perc alatt készre sütöm.

A rizottóhoz apróra kockázom a hagymát, egy evőkanál olaj és olivaolajat egy mély serpenyőben felmelegítek, majd a hagymát beledobom és fedő alatt 8 perc alatt puhára párolom. Ekkor hozzáadom a rizst, amit egy-két perc alatt üvegesre párolok. Ekkor hozzáöntöm a fehérbort, amikor ezt felitta, akkor folyamatos keverés mellett mehet hozzá fokozatosan mindig egy merőkanálnyi a forró alapléből, amibe egy csipet sáfrányt dobok. (Az alaplének azért kell tűzforrónak lennie, hogy ne hűtse vissza mindig a fővésben levő rizst.)

Hogy ne legyen unalmas a kevergetés, közben mindig nézzük meg a sülésben lévő kacsát, locsolgassuk meg a saját levével. A rizottóhoz pedig hámozzuk meg a sütőtök felét, vágjuk vékony szeletekre, majd forró vajban, fedő alatt pároljuk meg 10-15 perc alatt. Sózzuk, és provance-i fűszerkeverékkel fűszerezzük. Amikor a rizsünk már puha, hozzáadjuk. Ekkor hozzákeverjük még a reszelt parmezánt, a tökmagot (a legjobb pirítva) és egy evőkanál vajat is, megborsozzuk, 2 percre félretesszük.

Előmelegített tányéron tálaljuk a szeletkre vágott kacsát a rizottóval.

Tipp: A rizottóhoz nem biztos, hogy az összes alaplevet fel kell használni. Ha már puha, akkor nyilvánítsuk késznek, és ne főzzük túl, ne öntsünk hozzá több alaplevet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése