Sorozatom jelenlegi utolsó darabja egy finom desszert lesz. Ahogy emíltettem, a Jerusalem című könyvből származik a recept. A barátnőm ajánlotta azzal, hogy amióta ezt egyszer megsütötte, a barátja mindig ezt rendeli tőle. Lelkesen nekiálltam hát én is. Annyit változtattam, hogy a mennyiségeket rögtön feleztem, mert az eredetiben egyből 2 fél kilós kis veknit sütöttek. Ez nekünk az előzőekben említett ételsor végigkóstolása után sok lett volna (még akkor is, ha amúgy napokig eltartható). Annyira hasonlított az én sütim a könyvbelire, hogy még a teteje is ugyanúgy kirepedt...ezen azért legközelebb megpróbálok javítani. Inkább lejjebb viszem majd a hőmérsékletet és tovább sütöm.
Hozzávalók (1 fél kg-os adaghoz)
90 ml napraforgóolaj
120 ml narancslé
80 g narancslekvár (apróra vágott héjú vagy héj nélküli)
2 közepes tojás
35 g cukor
35 g kókuszreszelék
1 narancs reszelt héja
45 g liszt
90 g búzadara
1 ek őrölt mandula
1 tk sütőpor
Az öntözéshez:
100 g cukor
70 ml víz
1 ek narancsvirág víz (vagy rózsavíz)
A tálaláshoz:
görög joghurt
Elkészítés:
A sütőt 180 ºC-ra (nem légkeveréses) előmelegítem. Az olajat, a narancslevet, narancslekvárt, narancshéjat, a tojásokat egy nagy tálban addig verem habverővel, amíg a narancslekvár jól elvegyül a többi hozzávalóval. Egy külön tálban a száraz hozzávalókat is elvegyítem, majd a két tál tartalmát összedolgozom. Egy folyós masszát kell, hogy kapjak. Kizsírozott, sütőpapíros gyümölcskenyérformában 45-60 perc alatt készre sütöm. Ha a beleszúrt tűn nem marad semmi, akkor lesz jó.
Amikor a sütemény majdnem kész, elkészítem az öntözőszirupot. Minden hozzávalót egybeöntök, felteszem főni, amint felforrt, le is veszem a tűzről. Amikor a sütit forrón kiveszem, a forró sziruppal elkezdem kenegetni. Egy-két perc kell, hogy beszívja az adott réteget, majd kezdhetem elölről, egészen addig, amíg az összes folyadékot fel nem használtam.
Amint a süti kihűlt, kiveszem a formából. Szeletekre vágva görög joghurttal tálalom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése