A mai ételem egy egyszerű, gyors előétel, esetleg körettel együtt könnyű ebéd vagy vacsora lehet. Igaz, egyszerű elkészíteni, de nagyon látványos és finom, ezért a karácsonyi menü részeként is el tudom képzelni.
Az őstermelők boltjában találtam mángoldot a minap, onnan jött az ötlet ehhez az ételhez. Mivel mángolddal eddig még nem sokat főztem, csak készítés közben jöttem rá, hogy mennyire hasonlít a spenóthoz abban is, hogy egy nagy mángold szinte mikroszkópikus méretűre tud zsugorodni hőkezelés során. Az íze érezhető volt így is, de aki intenzívebb mángold ízt szeretne érezni ebben az ételben, vagy még több zöld színt szeretne látni, az tegyen bele még egy mángoldot és legyen benne akkor a lazacból kevesebb, hogyha nem akarjuk, hogy túl sok legyen a töltelék.
Hozzávalók (4 személyre):
1 cs. rétestészta (Filoteig, filo pastry)
2 szelet lazac
2 tojás
1 mángold
2 gerezd zúzott fokhagyma
1 ek vaj
só, frissen őrölt bors
A körethez:
1 kg krumpli
1 kis csokor kapor
1 ek vaj
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 200 ºC-ra (nem légkeveréssel). A rétestésztát felhasználás előtt kivesszük a hűtőből, 15 percig pihentetjük.
Addig elkészítjük a tölteléket. A mángoldot megmossuk, ujjnyi csíkokra vágjuk, egy serpenyőben megolvasztott vajon elkezdjük párolni, hozzáadjuk az aprított, zúzott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk. Közben a lazacot falatnyi darabkákra vágjuk, a mángoldos masszához adjuk, és pár perc alatt átsütjük. Levesszük a tűzről, majd ha már egy kicsit hűlt, hozzákeverjük 2 enyhén felvert tojást.
A rétestésztából két lapot használunk csak fel. Az egyiket olajjal megkenjük, ráhelyezzük a másik lapot, majd 4 felé vágjuk, és olajjal kikent muffinformákba tesszük őket, nem baj, ha a csücskei kilógnak. Ebbe belehelyezzük a tölteléket. Az előmelegített sütőbe toljuk és 20 perc alatt készre sütjük.
A körethez a krumlit héjában felteszem főni. Amikor megpuhult, meghámozom, majd forró vajban meghempergetem és aprított kaporral megszórom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése