2014. december 27., szombat

Zserbó

Aki még nem telítődött süteményekkel, ezen belül is a diós töltelékűekkel karácsonykor, annak jöjjön szilveszterre egy klasszikus recept a'la Horváth Ilona. Egy-két apróságot változtattam rajta, mivel a zserbó elég tömény édesség, az eredeti receptben megadott cukormennyiséget alaposan lecsökkentettem, így sokkal jobban csúszik egy finom teával. A másik dolog, hogy nekem fura amikor sütőport és élesztőt is tesznek egy tésztába. Most ebben hűen követtem az eredeti leírást, de legközelebb kihagyom a sütőport, és meglátjuk, lesz-e különbség.

Hozzávalók:
35 dkg liszt
1 tojás
5 dkg cukor
20 dkg margarin (vagy 15 dkg zsír)
1 dl tej
1 dkg élesztő
csipetnyi sütőpor
csipet só

A töltelékhez:
12 dkg darált dió
2 ek cukor
20 dkg lekvár (lehetőleg sárgabarack)

Bevonat:
2 ek kakaó
2 ek cukor
3 dkg vaj

Elkészítés:
Az élesztőt langyos tejben egy kevés cukorral felfuttatjuk. A zsiradékot a liszttel elmorzsoljuk. hozzáöntjük a megkelt élesztőt, cukrot, tojást, sót, sütőport és jól összedolgozzuk.

A tésztát 3 egyenlő részre osztjuk. Mindegyik lapot kinyújtjuk egy 35x25 cm-nagyságú sütőlemez méretére. A tészta ne érjen egészen a sütőlemez széléig, mert kelni fog még. Az első lapot belehelyezzük a tepsibe, bőven megkenjük lekvárral, meghintjük darált dióval, majd egy kanál cukorral. Ráhelyezzük a második lapot és megismételjük az előbbi műveletet. A harmadik lapot úgy helyezzük a tetejére, hogy a széleit is befedje. Egy óráig szobahőmérsékleten letakarva kelesztjük. Ekkor megszurkáljuk villával és 180 ºC-os előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt világosbarnára sütjük. Ha a tészta kihűlt, megkenjük a csokoládémázzal, ami a következő módon készül.

A kakaóport és a cukrot nagyon kevés vízzel csomómentesre keverjük, és feltesszük főni. Amit besűrűsödött, levesszük a tűzről és belekeverjük a vajat. Egyenletesen elosztjuk a sütemény tetején, és 1-2 órára hűvös helyre tesszük. Hosszúkás szeletekre vágva tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése