Magamból indulok ki, és azt feltételezem, hogy az ünnepek után ilyen kevéssel még mindenki telve van a sok étellel, mindenki fogyókúrás üzemmódba kapcsolt legalább egy kis időre. Ha nem így van, lehet válogatni a korábbi receptek közül. Aki pedig még mindig nem tud ránézni sem egy nagyobb adag ételre, az csak fokozatosan kezdjen bele a főzőcskézésbe az idén. Ennek jegyében ma csak egy könnyen elkészíthető, különleges savanyúságot ajánlok, ami főleg közel-keleti ételekhez, példálul halételekhez illik, de tegnap épp patéhoz is ezt ettem, azzal is jó volt. A savanyúság érlelési ideje öt hét, ezért majd csak akkor jelentkezem egy olyan konkrét recepttel, ami hozzá illik. Addig pedig jöjjön magának a sós citromnak elkészítése a Jerusalem könyv alapján. Az adagot arányosan lecsökkentettem, mert nekem egy 7 dl-s befőttesüvegbe csak 5 citromot sikerült belepréselnem.
Hozzávalók:5 kezeletlen citrom
+ további 5 citrom leve
5 ek durva tengeri só
2 ág rozmaring
1 nagy chili
kb. 1/2 dl olivaolaj
Elkészítés:
Először csírátlanítjuk a befőttesüveget úgy, hogy feltöltjük forrásban lévő vízzel, egy percig állni hagyjuk, majd kiöntjük belőle a vizet és levegőn megszárítjuk.
A citromokat megmossuk, és keresztben mélyen bevágjuk, de nem vágjuk végig. Ezekbe a mélyedésekbe egy-egy kanál sót tömünk, majd szorosan egymás mellé az üvegbe tesszük őket. Szorosan lezárjuk az üveget, majd egy hétig szobahőmérékleten félretesszük.
Az egy hét elteltével levesszük a tetőt, a citromok levét kipréseljük amennyire csak tudjuk. Visszatesszük az üvegbe, majd hozzáadjuk a rozmaringot, a chilit, a másik 5 citrom levét, végül egy vékony rétegben olivaolajat öntünk rá. Szorosan rácsavarjuk a fedőt, és hűvös helyen érleljük legalább 4 hétig. Minél tovább, annál jobb.
Vékony szeletekre vágva savanyúságként fogyasztjuk. Vigyázat! Nagyon intenzív az íze, ezért egyszerre csak keveset használjunk belőle.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése