2015. január 19., hétfő

Négyhagymás leves

Ma a klasszikus francia hagymalevest újragondolva egy négyféle hagymából álló levest készítettem. A megszokott vöröshagymán kívül került bele salotta hagyma, póréhagyma és fokhagyma is. A tetejére sajtos pirítóst tettem, hagytam, hogy picit magába szívja az illatos szaftot, és egy kis pohár roséval tálaltam.
Hozzávalók (4 személyre)
1 ek vaj
1 nagy vöröshagyma
1 póréhagyma
1 fej fokhagyma
2 salottahagyma
1 ek liszt
1 dl száraz rosé 
1 l csirke- (vagy zöldség) alaplé
1-1 kk rozmaring, bazsalikom, kakukkfű, oregánó (vagy ezekből egy-egy ág csokorba kötve)

A tálaláshoz:
fejenként két szelet baguette, reszelt sajt sütőben ráolvasztva

Elkészítés:
A vajat egy lábasban megolvasztom. A hagymákat hajszálvékony karikákra vágom, a fokhagymát préselem. Mindent a felforrósodott vajhoz öntök, és - hogy igazán finom legyen  - nagyon lassú tűzön elkezdem karamellizálni. Addig főzöm fedő alatt, amíg barna nem lesz. Időnként azért ránézek, nehogy leégjen. Amikor eddig elkészült, hozzáadom a lisztet, jól elkeverem, és 1-2 percig így pirítom, majd felöntöm a borral, amivel 3-4 percig főzöm, hogy jól átvegye az ízét. Utoljára hozzáadom az alaplevet, és a fűszereket. Lassú tűzön még további 20 percig főzöm, majd sajtos pírítóssal tálalom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése