Nem tehetek róla, de egyszerűen most nagyon rá vagyok kattanva a közel-keleti ételekre, és folyamatosan gyártom egyiket a másik után. Ha van itthon valami maradék alapanyag, már jár az agyam, mit tudnék belőle készíteni. Mivel nem szeretem mindig ugyanazt enni, ezért például amikor a minap volt egy fél sütni való tököm - aminek az egyik fele rizottóként végezte - a másik felét a Jerusalem könyvet véletlenszerűen felütve máris tudtam, hogy szezámos mártogatóként fogom elkészíteni. Nekem nagyon bejött ez a kicsit édeskés ízvilág. Azért azt bevallom, hogy a családban nem mindenki rajong az olyan ételekért, amikről nem tudják egyértelműen eldönteni, hogy ez most édes vagy sós, desszert vagy előétel. Aki viszont szereti az olyan ételeket is, amikre nem lehet egyértelműen egy skatulyát húzni, annak javaslom elkészíteni ezt az isteni krémet.
Hozzávalók (6-8 személyre):
1 nagy sütőtök (kb. 1,2 kg-os) hámozva, cikkekre vágva
3 ek olivaolaj
1 tk őrölt fahéj
70 g tahini paszta
120 g görög joghurt
2 gerezd zúzott fokhagyma
1 ek szezámmag
1,5 ek juharszirup (az eredeti receptben datolyaszirup szerepel)
só ízlés szerint
Elkészítés:
A meghámozott, darabokra vágott sütőtököt egy sütőlemezre helyezem, meghintem az olivaolajjal, fahéjjal, és egy fél teáskanálnyi sóval. Jól összekeverem, hogy minden oldalára jusson az olajból. Fóliával lefedem és kb. 70 perc alatt 200 ºC-ra előmelegített sütőben készre sütöm, félidőben picit átmozgatom a darabokat, hogy minden oldal süljön át jól. Ha elkészült, félreteszem, picit kihűtöm.
Egy nagy tálba teszem a már elkészült tököt, a tahini szószt, a joghurtot és fokhagymát és botmixszerrel pürésítem. Aki darabosabban szereti, az krumplinyomóval vagy egyszerűen villával összetörve is készítheti. Egy laposabb tálban szépen szétterítem, megszórom a szezámmaggal, és megöntözöm a juharsziruppal (csak mértékkel). Extrudált kenyérrel a legfinomabb.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése