Már többször is esett itt a blogban szó azokról a jellegzetes ételekről, amelyek egyfajta átmenetet képeznek a második fogás és a desszert között. Ezek egyike a túrógombóc, amit sokan meg tudnak enni harmadik fogásként is egy leves és egy akár húsos, akár zöldséges főétel után. Nos, nekem ez nem megy. Ahhoz ez az étel már túl nehéz. Nekem ez egy tipikus szombati ebédre való étel, amikor van leves is, és hozzá már csak valami finomság, és kész is.
Túrógombóc és túrógombóc között is van persze kölönbség. Én is ettem már olyat, ami olyan kemény volt, hogy azzal embert is lehetett volna ölni. Ezt elkerülendő, a tojáshabot felverve próbáltam lágyítani a tésztámat, de akkor meg valahogy olyan macerás volt gömbölygetni, kifőzni. Előfordult, hogy szét is esett. Nemrég viszont felfedeztem egy laza, mégsem szétesős receptet, amit már többször készítettem, és nagyon bevált. A gombócokat kifőzni nem kell, az íze desszertesebb a citromhéj miatt, de még mindig nyugodtan lehet enni második fogásnak. Szerintem érdemes kipróbálni.
Hozzávalók (4 személyre):
1/2 l tej
1 csipet só
50 dkg túró
1 citrom reszelt héja
12 dkg búzadara
2 ek cukor
1 vaníliáscukor
1 ek olaj
zsemlemorzsa ízlés szerint
A tálaláshoz:
porcukor és tejföl
Elkészítés:
A tejet egy csipet sóval felforralom, belekeverem a búzadarát és folyamatos keverés mellett nagyon sűrű tejbegrízt főzök belőle. Leveszem a tűzről, hozzákeverem a villával széttört túrót, a vaníliáscukrot, a cukrot és belereszelem a citrom héját. Kicsit félrerakom hűlni.
Ezalatt egy mély serpenyőben felhevítem az olajat, megpirítom benne a zsemlemorzsát. A majdnem kihűlt túrós masszából golyókat formálok, és meghempergetem a pirított morzsában. Tejföllel, porcukorral meghintve tálalom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése