2015. március 23., hétfő

Marmalade tartósítószer nélkül

Amikor Angliában éltem, volt szerencsém a marmalade-ot, ezt a kerernyés ízű narancslekvárt nem csak megkóstolni, hanem egy idősebb angol hölgytől a díjnyertes receptjét meg is tanulni. Nagyon harmonikus ízű, nem túl édes, nem túl keserű volt a végeredmény, viszonylag hamar el is készül. Csak egy baj van vele: nem mindegy, milyen narancsból készül. Az eredeti angol marmalade-hoz januárban érkezik a zöldségesekhez a kesernyés, nyersen nem élvezhető ízű sevillai narancs. Ezzel a típusú naranccsal viszont Anglián és Spanyolrszágon kívül még sehol máshol nem találkoztam. Máshol tehát muszáj valami alternatívát kitalálni.

Gondoltam, sebaj, nem lehet olyan rossz hagyományos narancsból elkészítve sem, ha már nincs más. Rossz tényleg nem lett, csak amikor valaki a marmalade ízére vágyik, akkor nem elégíti ki a narancslekvár édes íze. Próbálkoztam, próbálkoztam, és most bevetettem egy grapefruitot is, hátha segít. És segített. Most ennek az ál-marmalade-nak adom meg a receptjét, de a sevillai narancsból készült változatnak is ez az elkészítési módja, csak akkor a grapefruit helyett még egy plusz narancsot dobjunk hozzá.
Hozzávalók (6-7 kisebb üveghez):
70 dkg vékony héjú narancs
1/2 grapefruit
2 citrom
1,8 kg cukor
1,2 l víz

Elkészítés

  1. Az üvegeket, kupakokat jól elmossuk, és 100 ºC-os sütőben kb. félóra alatt csírátlanítjuk.
  2. A narancsokat és a citromokat jól megmossuk, majd félbevágjuk, kifacsarjuk és eltávolítjuk a belső héját és a magokat, amiket egy lábosba teszünk. Ebből nyerjük majd a pekint a zselésítéshez.
  3. A maradék narancshéjakat is félbevágjuk, majd aprítógépbe tesszük, illetve kézzel apró kis darabkákra, csíkokra vágjuk
  4. Erre a masszára ráöntjük a narancs-és citromlevet és 6 dl vizet, majd 12 percre magas fokozaton mikróba tesszük (vagy puhulásig gázon kavargatjuk)
  5. Időközben a kislábasban lévő citrus belsőségeket feltesszük 6 dl vízzel forrni.  Ha kész, szitán egy nagy lekvárfőző edénybe áttörjük, hozzáadjuk a megpuhult narancshéjat, a cukrot addig kevergetve, amíg elolvad.  Utána kevergetni már nem kell, csak addig főzni, amíg a marmalade színe megváltozik és a tányér tesztet kiállja.  Elég habos, milkshake szerű lesz a teteje, ez alatt kell nézni a színt. Egy kis csöppet kistányérra teszünk, betesszük a hűtőbe, majd egy kis idő múlva ellenőrizzük, nem folyós-e még. Ha nem az, hanem inkább zselészerű, akkor kész. Ez a folyamat kb. félóra.  Tiszta, meleg üvegekbe tesszük, légmentesen lezárjuk.
Fontosak az arányok, és az, hogy kellő mennyiségű citrusmag legyen benne. Ha ez mind stimmel, akkor viszonylag gyorsan elkészülünk a lekvárfőzéssel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése