Gondoltam, sebaj, nem lehet olyan rossz hagyományos narancsból elkészítve sem, ha már nincs más. Rossz tényleg nem lett, csak amikor valaki a marmalade ízére vágyik, akkor nem elégíti ki a narancslekvár édes íze. Próbálkoztam, próbálkoztam, és most bevetettem egy grapefruitot is, hátha segít. És segített. Most ennek az ál-marmalade-nak adom meg a receptjét, de a sevillai narancsból készült változatnak is ez az elkészítési módja, csak akkor a grapefruit helyett még egy plusz narancsot dobjunk hozzá.
Hozzávalók (6-7 kisebb üveghez):
70 dkg vékony héjú narancs
1/2 grapefruit
2 citrom
1,8 kg cukor
1,2 l víz
Elkészítés
- Az üvegeket, kupakokat jól elmossuk, és 100 ºC-os sütőben kb. félóra alatt csírátlanítjuk.
- A narancsokat és a citromokat jól megmossuk, majd félbevágjuk, kifacsarjuk és eltávolítjuk a belső héját és a magokat, amiket egy lábosba teszünk. Ebből nyerjük majd a pekint a zselésítéshez.
- A maradék narancshéjakat is félbevágjuk, majd aprítógépbe tesszük, illetve kézzel apró kis darabkákra, csíkokra vágjuk
- Erre a masszára ráöntjük a narancs-és citromlevet és 6 dl vizet, majd 12 percre magas fokozaton mikróba tesszük (vagy puhulásig gázon kavargatjuk)
- Időközben a kislábasban lévő citrus belsőségeket feltesszük 6 dl vízzel forrni. Ha kész, szitán egy nagy lekvárfőző edénybe áttörjük, hozzáadjuk a megpuhult narancshéjat, a cukrot addig kevergetve, amíg elolvad. Utána kevergetni már nem kell, csak addig főzni, amíg a marmalade színe megváltozik és a tányér tesztet kiállja. Elég habos, milkshake szerű lesz a teteje, ez alatt kell nézni a színt. Egy kis csöppet kistányérra teszünk, betesszük a hűtőbe, majd egy kis idő múlva ellenőrizzük, nem folyós-e még. Ha nem az, hanem inkább zselészerű, akkor kész. Ez a folyamat kb. félóra. Tiszta, meleg üvegekbe tesszük, légmentesen lezárjuk.
Fontosak az arányok, és az, hogy kellő mennyiségű citrusmag legyen benne. Ha ez mind stimmel, akkor viszonylag gyorsan elkészülünk a lekvárfőzéssel.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése