A könyv címe: Jerusalem, a könyv szerzőinek szülővárosa után. Mindketten itt születtek ugyanabban az évben, csak az egyikük zsidónak a város egyik oldalán, a másikuk palesztinnak a másik oldalon. Barátok és üzlettársak, kiváló példát mutatva arra, hogy az emberek nem is annyira különbözőek egymástól, a két kultúra képviselői nagyon is jól megférnek egy asztal mellett.
Ezen a hétvégén ambíciózus vállakozásként rögtön egy egész közel-keleti ételsort dobtunk össze, ami elsőre soknak tűnhet, de ha mindenből csak egy keveset szedünk, mégsem terheli meg a gyomrot annyira, mint egy klasszikus magyar vasárnapi ebéd. Természetesen ennyi minden elkészítése sem két perc, de megéri. Hogy az olvasókat és magamat is kíméljem, a recepteket részletekben teszem közzé. Ezek szabadon kombinálhatók egymással, bármelyiket ki is lehet hagyni, mást hozzátenni, kinek-kinek ízlése szerint.
Kofta (fűszeres húsgolyók tahini szószban)
Hozzávalók (6 személyre):
150 g tahini szósz (szezámpaszta)
3 ek citromlé
120 ml víz
1 közepes fokhagymagerezd szétlapítva
2 ek étolaj
só ízlés szerint
30 g vaj (a tálaláshoz)
fűszerpaprika a tálaláshoz
A húspogácsához:
400 g darált bárányhús
400 g darált borjú- vagy marhahús
1 kis hagyma
2 nagy fokhagymagerezd szétlapítva
50 g fenyőmag száraz serpenyőben megpirítva, durván felaprítva + ízlés szerint még fenyőmag a tálaláshoz
egy kis csokor petrezselyemzöld fele a húspogácsába, másik fele a tálaláshoz
1 nagy chilipaprika magtalanítva, apróra vágva
1,5 teáskanál őrölt fahéj
1,5 teáskanál őrölt szegfűbors
3/4 teáskanál őrölt szerecsendió
1,5 teáskanál őrölt bors
1,5 teáskanál só
Elkészítés:
A húsgolyók összes alapanyagát összegyúrjuk, szorosan összenyomva hosszúkás fasírtkákat gyúrunk belőlük. Egy lapos tálcára rakjuk őket, lefedjük folpackkal, és felhasználásig a hűtőben tároljuk.
A sütőt 200 ºC-ra előmelegítjük. Egy közepes tálban a szósz alapanyagait összekeverjük, a méznél kicsit hígabbra. Ha szükséges, egy-két evőkanál vízzel hígítjuk.
A húsgolyókat minden oldalukon serpenyőben forró olajon aranybarnára sütjük (kb. 6 perc), majd sütőlemeztre tesszük és 2-4 perc alatt készre sütjük. Lapos tálra helyettük az elkészült koftákat, köréjük kanalazzuk a szószt, és egy-két percre visszarakjuk még a sütőbe, hogy a szósz is átmelegedjen.
Aki szeretné még egy kis plusz kalóriával megdobni az ételt, az 30 g vajat melegítsen barnulásig egy serpenyőben, és tálalás előtt kanalazza a koftára. Szórjuk meg a maradék fenyőmaggal és aprított petrezselyemzölddel.
Fűszeres csicseriborsó saláta friss zöldségekkel
Hozzávalók:
100 g száraz csicseriborsó
1 tk szódabikarbona
2 kis uborka
2 nagy paradicsom
240 g retek
1 nagy kalifornia paprika
1 kis lilahagyma
20 g korianderlevél (elmaradhat)
15 g petrezselyemlevél durvára aprítva
90 ml olivaolaj
1 citrom reszelt héja és belőle 2 ek leve
1,5 ek sherry ecet (mi helyette bio almaecetet használtunk)
1 gerezd aprított fokhagyma
1 tk cukor
1 tk őrölt kardamom
1,5 tk szegfűbors
1 tk őrölt római kömény
görög joghurt (elmaradhat)
só, frissen őrölt bors
Elkészítés:
A csicseriborsót éjszakára szódabikarbonás vízbe áztatjuk. Másnap leöntjük róla az áztatóvizet, majd kétszeres mennyiségű friss vízben puhára főzzük, a legjobb kuktában.
A többi zöldséget kockára vágjuk, egy nagy tálban elkeverjük. Egy fedeles szószos pohárba (én kiszuperált mustáros poharat használok erre) tesszük az öntet hozzávalóit: 75 ml olivaolajat, ecetet, citromlevet, zúzott, aprított fokhagymát, cukrot, sót, borsot és az egészet jól összerázzuk, majd a salátákra öntjük, lazán elkeverjük.
A kardamomot, szegfűborsot, római köményt, 1/4 teáskanál sót elkeverjük és egy tányérra tesszük. Ebben a megfőtt, lecsöpögtetett csicseriborsót meghempergetjük. A maradék olivaolajat egy serpenyőben felmelegítjük, majd a csicseriborsót 2-3 perc alatt átmelegítjük benne, hogy a fűszerek ízét ezzel is intenzívebbé tegyük.
Nagy lapos tányéron személyekre szétosztva tálaljuk, tetszés szerint görög joghurttal megöntözhetjük.
JÖN, JÖN, JÖN: házi pita kenyér, baba ganoush (közel-keleti padlizsánkrém) és még sok más
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése