2014. november 28., péntek

Indiai ebédem: Töltött okra rotival és chilis gombával

Most egy tipikus példa következik arra, hogy az ember ízlése az évek során mennyit változhat, ha elég nyitott. Engem az indiai ételekkel ki lehetett üldözni a világból régebben. A csípős ételekkel nincs semmi bajom, de ha megéreztem valahol a jellegzetes curry szagot, már menekültem is. Japán curry, indiai curry, angol curry....a szakértők szerint mindegyik más. Én mégis mindehol ugyanazt az elviselhetetlen szagot éreztem.

Angliában például egy ideig lakótársakkal éltem, és egymás között beosztottuk, melyik este ki főz. A szerda este férfinap volt = curry nap. Nos, hogy hogy nem, nekem valahogy mindig szerda estére adódott valami házon kívüli programom. Ők viszont időnként túl rendesek voltak, és az én részemet félretették nekem másnapra...

Mivel a környezetemben azért sokan szeretik az indiai ételeket, sokaknak indiai barátai vannak, sőt Dániában én is szert tettem egyre, nem tehettem mást, esélyt kellett adnom ennek az ízvilágnak is. Nem mondom, hogy ezek lettek a kedvenc ételeim, de sokat fejlődtem. Nemrég Londonban direkt indiai étterembe mentünk enni, most pedig még egy lépést tettem előre: elkészítettem itthon életem első indiai ételét. Az apropó pedig az volt, hogy hosszas hiábavaló keresgélés után egyszer csak ott termett a normál ábécém polcán egy otthon kevésbé ismert, külsőre egy szögletes zöld chilipaprikára emlékeztető zöldség, az okra. Már vagy egy éve kaptam egy vegetáriánus receptet egy barátnőm indiai barátnőjétől, amit alapanyag híján egész mostanáig nem tudtam elkészíteni, de közben végig ott motoszkált a fejemben. Nos, végre megvalósult. Sütöttem hozzá rotit, ami kis kenyérféle. Ehhez viszont valamilyen szaftos étel is illett, ezért chilis gombát kreáltam még gyorsan hozzá. Ez utóbbi nem tudom, mennyire autentikus, de számomra illett az összeállításhoz.

Roti:
Hozzávalók:
2 csésze liszt
1 csésze tej
3 ek olaj
víz

Elkészítés:
A lisztet, tejet, sót és 2 evőkanál olajat lágy tésztává gyúrunk. Egy evőkanál olajjal bekenjük a tetejét, és fél órára félretesszük. Ekkor egy kis citrom nagyságú golyót formálunk belőle, lisztezett deszkán hajszálvékonyra kinyújtjuk, és forró palacsintasütőben kevés olajon mindkét oldalát hólyagosra sütjük. Icipici olajjal megkenjük a tetejét.

Az eredeti recept szerint nem palacsintasütőt kell használni, hanem gázon vaslapon sütni, majd direkt a gázrózsára tenni, hogy megpiruljon, felfúvódjon. Kerámialapos tűzhelyen ezt én nem tudtam kivitelezni.

Töltött okra:

Hozzávalók:
150 g okra
2 ek olaj
1 ek mustármag
1 ek római kömény
2 ek fokhagymakrém

A töltelékhez:
5 ek besan liszt (csicseriborsó liszt)
1 ek chili pehely
1/2 ek őrölt kurkuma
3 ek citromlé
1 ek őrölt római kömény
1 ek őrölt koriander
2 ek szezámmag
1 ek olaj
só ízlés szerint

Elkészítés:
A töltelék alapanyagait összekeverjük. Az okrát megmossuk, a végeit levágjuk és hosszábban egy mélyedést hasítunk bele, ezt megtöltjük. Egy párolóedényben 10 percig gőz fölött pároljuk. Egy serpenyőben olajat forrósítunk, hozzáadjuk a mustármagot, római köményt, és amikor a köménymag elkezd kipattogni, a fokhagymakrémet. (Vigyázat! Legyen készenlétben egy fröccsenésgátló lyukacsos fedő, mert különben nem győzzük feltakarítani utána a konyhát.) Óvatosan hozzáadjuk a megpárolódott okrát. A hőmérsékletet lejjebb vesszük és 10 perc alatt ropogósra sütjük. Basmati rizzsel, chilis gombával és rotival tálalom.

Chilis gomba:

Hozzávalók:
25 dkg gomba
1 nagy hagyma
1 ek chili pehely
1 ek olaj
só ízlés szerint

Elkészítés:
Az olajat felforrósítom, a hagymát nagyobb darabokra vágom és megpárolom. Rádobom a megmosott, felkockázott gombát, rászórom a chilipelyhet és 10 perc alatt készre főzöm.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése