Még nagyon kicsi voltam, amikor kedvenc nagynénémet látogattuk meg Budapesten. A sok emlékezetes "kaland" egyik legemlékezetesebbje az volt, amikor a kor nagy újdonságát, legkülönlegesebb ételét kóstolhattam meg: ez volt maga A hamburger. Csak arra emlékszem, hogy nagyon finom volt. Utána persze úton útfélen hamburgerezők nyíltak, ahol többnyire puffancsba rejtett csalamádés ilyen-olyan húspogácsát kínáltak. Aztán jött a következő nagy durranás: a McDonald's megnyitotta első üzletét Budapesten. Az emberek sorban álltak az addig misztikusnak tartott amerikai üzlet előtt. Mindenki csak annyit hallott róla korábban, hogy húúú, haaa, Mc Donald's...Az aztán a valami. Pontosan senki nem tudta, hogy valójában ez a név mit is takar. Csak annyit tudtunk, hogy amerikai és akkor biztos valami nagyon különleges dologról lehet szó. Persze mi is sorban álltunk. Bejutottunk...és a híres menü elfogyasztása után csalódottan, félig üres hassal álltunk fel az asztaltól. Ez lett volna a híres menü a híres étteremben? Ez a híres hamburger? Szó mi szó, a hamburger kezdett egyre elcsépeltebbé válni. Mostanában viszont azt látom, hogy kezdenek a helyükre kerülni a dolgok. Egyre több minőségi hamburgerező nyílik mindenhol. Megmaradtak persze a gyorsétteremi változatok is, de emellett már kezd újra menő lenni az igazán jó minőségű hamburger.
Most én is ezt készítettem hétvégére. Hogy az élmény teljes legyen, nemcsak a húspogácsát, hanem a hamburgerzsömlét is én készítettem. Előre is elnézést kérek az alapanyagok megnevezése miatt. A receptet egy tajvani, meglepő módon kiváló péksütiket sütő ismerőstől kaptam angolul. Az egyik fő alapanyag, a "poolish"pontos magyar fordítását nem találtam meg sehol, és mivel pék sem vagyok, nem vagyok benne biztos, hogy az öregtészta elnevezést helyesen használom-e.
Hamburgerzsömle
Hozzávalók (10 db-hoz)
Öregtésztához (Poolish)
2 g élesztő
150 g liszt
150 g víz
Kovászhoz:
20 g indító (régi tésztából egy darabka)
50 g víz
50 g liszt
A tésztához:
500 g liszt
120 g kovász
300 g öregtészta
25 g kefir
30 g olaj
300 g tej
10 g élesztő
15 g só
+ ízlés szerint szezámmag a tetejére
Elkészítés:
A sütés előtti nap az öregtészta alapanyagait egyszerűen összekeverjük, letakarjuk, és éjszakára szobahőmérsékleten hagyjuk kb. 16 órára.
Ezután a kovász alapanyagait is összekeverjük, és szobahőmérsékleten szintén legalább 16 órára pihentetjük. (Bevallom, én itt csaltam egy kicsit, mert egy 75 g kiszerelésű bolti kovászt használtam hozzá.)
Másnap a kovászt, az öregtésztát, az élesztőt, lisztet, tejet robotgéppel 5 percig lassú, majd 6 percig magas fokozaton meggyúrjuk. Egy óráig meleg helyen pihentetjük.
Ekkor 100 g-os golyókat formálunk belőle és sütőlapra helyezzük őket. Így további egy óráig pihentetjük. Tetszés szerint megszórhatjuk szezámmaggal. Ekkor kenjük be vízzel a tetejüket, és egyenletesen oszlassuk el rajta a szezámmagot.
Végül 220 fokos gőzös sütőben kb. 25 perc alatt készre sütjük.
Hamburgerpogácsa
Hozzávalók (6-8 személyre):
1 kg darált marhahús
1 kis hagyma apróra vágva
100 g kéksajt, morzsolva
1 kis csokor metélőhagyma
néhány csepp Tabasco szósz
2 tk Worcestershire szósz
2 ek csípős mustár
1 tk szódabikarbona
só, bors
olivaolaj a sütés előtt
Elkészítés:
A hozzávalókat az olaj kivételével kézzel jól összekeverjük. Egy kis serpenyőben olajat melegítünk, és egy darabkát kisütünk, megkóstoljuk. Ha szükséges, még utánízesítjük a masszánkat. Folpackkal lefedve néhány órára hűtőbe tesszük, hogy érjenek össze az ízek.
6-8 nagy húspogácsát formázunk, vékonyan megkenjük olivaolajjal, és egy grillezős serpenyőben, vagy a szabadban a grillsütőn megsütjük őket. 7-10 percig sütjük, félidőben megfordítjuk. A pogácsa vastagságától függ, de ekkor általában még halványrózsaszín a belseje. Aki jól átsütve szereti, az hagyja sülni még néhány percig.
A tálaláshoz:
fejenként egy hamburgerzsömle és ízlés szerinti feltétek:
salátalevelek
lilahagyma karikára vágva
paradicsomszeletek
kéksajt
uborkaszeletek
avokádó szeletek
majonéz, ketchup
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése