2014. november 10., hétfő

Thai napok II. - Kókusztejes tejberizs mangóval és lime-mal

A hétvégi kamratakarítás közben felfedeztem néhány thai fűszert, amiből szombaton levest főztem. Mivel a thai fűszerek miatt már elővettem Gordon Ramsay világ körüli szakácskönyvét, megnéztem benne a desszert szekciót is. Itt találtam ezt az egyszerű, de nagyszerűnek tűnő kókuszos tejberizs receptet. Úgyis volt itthon felbontott kókuszreszelékem, egész véletlenül kókusztejem is. Így már gyerekjáték volt elkészíteni a vasárnapi desszertünket, és így lett spontán thai hétvégénk.



Hozzávalók 4-6 személyre:
250 g jázmin rizs (vagy egyszerű hosszúszemű rizs)
400 ml kókusztej
4 ek cukor
1 vaníliarúd
2-3 ek kókuszreszelék
1 érett mangó
150 ml tejszín

A tálaláshoz:
egy maréknyi pisztácia aprítva
1 lime reszelt héja

Elkészítés:
A rizst a kókusztejjel, cukorral, félbevágott vaníliarúddal feltesszük főni. Amikor forr, lejjebb vesszük a hőmérsékletet, és beleöntjük a megmosott rizst. 15-20 perc alatt folyamatos keverés mellett fuhára főzzük.

A kókuszreszeléket száraz serpenyőben kicsit megpirítjuk, félretesszük. Amint a rizs megfőtt, hozzáöntjük ezt és a tejszínt is. A mangót meghámozzuk és kockákra vágjuk, hozzákeverjük a rizshez. (Ha hidegen tálaljuk a tejberizsünket, a mangót csak tálalás előtt keverjük hozzá.)

Kis tálkákban tálaljuk, a tetejére aprított pisztáciát szórunk és a lime héját reszeljük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése