2014. november 7., péntek

Thai napok - Tom ka gai (kókusztejes fűszeres csirkeaprólék leves)

Thaiföldön még sosem jártam, de thai ételt sokszor ettem már szakértők szerint autentikus helyen. Mi több, egyik kedves ismerősöm munka ügyben sűrűn jár arrafelé, ezért az ott használatos fűszerekkel el vagyunk látva. A minap épp a kamrában pakolásztam, amikor egy polc hátulján felfedeztem a tőle kapott fűszereket: szárított citromfüvet, kaffir lime levelet, chilit és egyebeket. Már csak a tom ka leves friss alapanyagait kellett beszereznem, és meg is volt, mi legyen a szombati ebéd. Szerintem ehhez egy magyaros második fogás is megy, például palacsinta vagy tejes pite.

A recept Gordon Ramsay receptek a világ körül szakácskönyvéből származik.



Hozzávalók:
250 g kicsontozott csirkemell
tengeri só, őrölt bors
400 ml kókusztej
600 ml víz
3 cm-es darab friss gyömbér
4 kaffir lime levél
1 db thai citromfű
1 ek pálmacukor (vagy barnacukor)
2,5 ek fish sauce (halszósz)
2 ek lime kifacsart leve
100 g gomba
egy markényi korianderlevél a díszítéshez

Elkészítés:
A csirkemellet megmossuk, falatnyi darabokra vágjuk. Sózzuk, borsozzuk és félretesszük.

A kókusztejhez hozzáöntjük a vizet, hozzáadjuk a gyömbért, a kaffir lime leveleket, a citromfüvet, chilit, cukrot, halszószt és a lime kifacsart levét. Felforraljuk és a hőmérsékletet lejjebb véve körülbelül 5 percig főzzük, hogy az ízek összeérjenek.

Ezalatt a gombát megtisztítjuk, falatnyi darabokra vágjuk. Hozzáadjuk a leveshez. Majd ezt tesszük a csirkemell darabkákkal is. Addig főzzük, amíg a csirke megfő. Ekkor megkóstoljuk és még kerekítünk az ízeken, ha szükséges. Levesestányérokban tálaljuk, korianderrel díszítjük. A gyömbért, citromfüvet, kaffir lime leveleket, chilit kivehetjük belőle. Hagyományosan ezek is benne maradnak a levesben a látvány kedvéért, de nem eszik meg őket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése