A quiche-sel, ezzel a francia eredetű pitével először nem Franciaországban találkoztam, hanem amikor egy családnál laktam Angliában. Senki ne higgye azt, hogy a háziasszony lelkesen elkezdte volna a tésztát maga összeállítani, hanem csak elővette a mélyfagyasztott terméket hetente pontosan egyszer a gyerekeknek. Ők szerintem tipikus példa voltak arra, hogy mennyire egyhangúan is étkeznek az angolok. A hét minden napján ugyanazt ették a gyerekek. Az egyik nap sajtszószos spagettit, a másikon csirkefalatkákat, a harmadikon a quiche-nek volt ott az ideje. Arra mindenképpen ügyeltek, hogy valami salátaféle legyen minden étel mellé tálalva. Azt hitték, hogy ezzel mindent meg is tesznek az egészséges étkezésért. Őszintén szólva nem volt rossz a fagyasztott quiche sem, de hogy a hét egy bizonyos napján mindig csak ez legyen...egy darabig nem is kívántam meg. De közben ez az étel mégis valahol mélyen mégis belém ívódott, és azóta is megkívánom időnként, és ekkor nekiállok elkészíteni. Nem nagy ördöngösség.
Hozzávalók (egy 25 cm-es formához):
A tésztájához:
20 dkg liszt
10 dkg vaj
frissen őrölt bors
1/2 kk só
3 ek jéghideg víz
A töltelékhez:
30 dkg kelbimbó
20 dkg főtt sonka
3 tojás
1 ek mustár
1 késhegynyi szerecsendió
15 dkg reszelhető sajt
Elkészítés:
Egy pohár vizet beteszek a fagyasztóba, majd hozzákezdek a tészta elkészítésének. A vajat hideg kézzel, gyors mozdulatokkal a liszttel összemorzsolom, megsózom, borsot őrlök bele. Kiveszem a jéghideg vizet a hűtőből, és 3 evőkanálnyit a tésztához öntök, jól összegyúrom. Folpackba csomagolom és legalább félórára hűtőbe teszem.
A sütőt bekapcsolom 200 ºC-ra, majd elkezdtem a töltelék összeállítását. A kelbimbó külső leveleit leszedem, alaposan megmosom, félbevágom. A sajtot lereszelem, a sonkát felkockázom. A tojást villával kicsit felverem, majd hozzáadom a reszelt sajtot, mustárt, szerecsendiót.
A tésztát kiveszem a hűtőből, és rövid pihentetés után lisztezett deszkán a kerek cserépedényünk méretének megfelelő kör alakúvá nyújtjuk, majd óvatosan a formába fektetjük. Az alját villával megszurkáljuk. Ezen az alapon szépen elrendezzük a félbevágott kelbimbókat, egyenletesen rászórjuk a sonkakockákat, majd nyakon öntjük a sajtos tojásunkkal. 30-40 perc alatt készre sütjük. Zöldsalátával tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése