Manapság egyre több egész jó minőségű készételt lehet venni a boltokban, például óriási a választék olasz tésztafélékből: gnocchiból, ravioliból. Ha egy ilyet veszünk, csak picit felturbózzuk, és már kész is a gyors ebéd. Viszont megéri kicsit több időt rászánni, mert ha az alapoktól mi készítjük el, mégiscsak sokkal finomabb ételt kapunk. Így tettem most én is a hétvégén. Gordon Ramsay spenótos ricottás ravioli recepje ihlette az általam készített fetás verziót. Tudom, tudom, a feta görög sajt, de miért ne lehetne egy olasz étellel kombinálni?
A tésztához:
1 ek. forró víz
270 g liszt
1/4 tk. tengeri só
3 nagy tojás
1 ek. olivaolaj
A töltelékhez:
1 ek olivaolaj
2 gerezd finomra vágott fokhagyma
250 g spenót
100 g fetasajt
40 g frissen reszelt parmezán
40 g pirított fenyőmag
10 g vaj
frissen facsart citromlé (pár csepp, ízlés szerint)
őrölt szerecsendió (ízlés szerint)
tengeri só (ízlés szerint)
frissen őrölt bors (ízlés szerint)
Zsályás vaj:
40 g vaj felkockázva
1 ek tejszín
3 ág zsályáról a levelek belmorzsolva
A tálaláshoz:
frissen reszelt parmezán
Elkészítés:
A tésztához az alapanyagokat összegyúrjuk, hogy egy lágy, de nem ragadós tésztát kapjunk. Folpackba csomagoljuk és 30 percre a hűtőbe tesszük. Ezalatt elkészítjük a tölteléket. Ehhez a spenótot megmossuk, a szárát eltávolítjuk, és forrásban lévő vízben megfőzzük. Alaposan lecsöpögtetjük és kisebb darabokra vágjuk. Egy serpenyőben feltesszük az olivaolajat melegedni, ha elég meleg, bele a finomra vágott fokhagyma. Ezt aranysárgára pirítjuk. Ekkor beletesszük a spenótot, és kicsit magasabb hőmérsékleten 2-3 percig főzzük, amíg elfővi a maradék levét is. Ekkor hozzáadjuk a vajat, a fűszereket, és levesszük a tűzről. Egy külön edényben összekeverjük a villával apróra nyomott fetát, parmezánt, fenyőmagokat, egy pár csepp citromlevet. Hozzáadjuk a spenótos masszát, alaposan elkeverjük. Megkóstoljuk, és utófűszerezzük, ha szükséges.
Most következik a tészta nyújtása. Akinek van tésztagépe, könnyebb helyzetben van, de hagyományos nyújtódeszkán is elkészíthető. A fenti adagból 4 hosszúkás (80 x 13 cm), vékony lapot nyújtunk egymás után, egyszerre csak egyet. A hosszabb oldala mentén (a rövid oldal felén belül) egy teáskanállal egymástól kb. 2 cm távolságra kis halmokat helyzetünk. Amikor végigértünk a "tésztaszalagunkon", akkor egy kevés vízzel bekenjük a töltelékek közét, és könnyedén ráhajtuk a tészta másik felét. A töltelékek közötti részt az ujjunkkal lenyomjuk úgy, hogy levegő ne maradjon benne. Ezután derelyevágóval kis kockákra vágjuk a már megtöltött tésztánkat. Lisztezett felületere helyezzük, és egy nedves konyharuhával takarjuk le, amíg a másik három adaggal is elvégezzük ezt a műveletet, és elkezdhetjük főzni.
A zsályás vajhoz olvasszuk meg a vajat, keverjük bele a tejszínt és a zsályát. Közben sós vizet teszünk fel főni a tészta kifőzéséhez. Amikor forr, beletesszük a raviolit és 2-3 perc alatt készre főzzük. Jól lecsepegtetjük és a zsályás vajba forgatjuk. Friss parmezánt reszelünk a tetejére és azonnal fogyasztjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése